Képeken a modern Szodoma
A legbűnösebb hely volt a világon
Port Royal tengerbe süllyedt városa ma igazi turistaszenzáció, Jack Sparrow egyszerűen imádná.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kubától délre, Jamaica déli partján fekszik Port Royal elsüllyedt városa. A britek alapították, akik 1655-ben vették át Jamaica irányítását a spanyoloktól. Port Royal az egyik legnagyobb angol kolónia volt az Újvilágban a 17. század végén. Kereskedők, iparosok és hajóskapitányok ugyanúgy éltek itt, mint a hírhedt kalózok, akiknek Port Royal a világ legbűnösebb városa címet köszönhette.

Port Royal egy korabeli rajzon
A híres kalózzászló
Jól kivehető romok a parton
A város romjai a víz alatt

Port Royal különleges hírnévre tett szert, mint a kalózok paradicsoma, akik az arannyal, ezüsttel, drágakővel, fűszerekkel, keményfával és más kincsekkel megrakott spanyol hajókat fosztogatták, miközben azok a kontinens felől Spanyolországba tartva átszelték a Karib-tengert.

A leggazdagabb kikötő volt

1654-ben Anglia kormányzója, Cromwell utasította a flottát, hogy támadják meg Hispaniola spanyol kézen lévő szigetét, ami Kuba és Puerto Rico között fekszik, ám az előre figyelmeztetett spanyol védők visszaverték őket. Visszatérőben a britek elfoglalták Jamaica rosszul védett szigetét.

A királyság visszaállítása után egy kis várost létesítettek a kingstoni kikötőt a Karib-tengertől elválasztó homokos földnyelven. A város mély vizű öblöt védett - melyben akár ötszáz hajót is meg lehetett rakni áruval -, és az előnyös stratégiai fekvés hatására gyorsan növekedett. 1660 és 1692 között a legnagyobb gazdasági jelentőségű brit kikötő volt az Újvilágban.

A kalózok hírhedt városa

Port Royal gazdagságának jelentős része a kalózkodásnak volt köszönhető. A kalózok először a közeli Tortugából érkeztek a britek hívására, hogy segítsék a város védelmét a spanyolok ellen.

A Spanyolországgal kötött béke után, 1690-ben ugyanezek a kalózok engedélyt kaptak a brit hatóságoktól a spanyol gyarmatokról érkező kereskedelmi hajók megtámadására és elfogására.

A történészek becslése szerint 1689-re Port Royal 6500-7000 főnyi lakosságának fele foglalkozott legális kalózkodással. Port Royalban virágzott a rabszolga-, a cukor- és az Újvilágból származó nyersanyag-kereskedelem is. A korabeli feljegyzések szerint a hatóságok elnézték a prostitúciót, a szerencsejátékokat és a másféle bűnözést.

Pillanatok alatt süllyedt a vízbe

1692. június 7-én, kevéssel dél előtt hatalmas földrengés rázta meg Port Royalt. A rengések és a hatásukra bekövetkező szökőár által a város körülbelül kétharmada dőlt romba, vagy süllyedt a kingstoni kikötő vizébe. A történészek becslése szerint kétezer ember halt meg azonnal, és további háromezer a következő napokban, a sérülések és betegségek miatt.

A földrengés pontos időpontja fennmaradt egy zsebórán, melyet Franciaországban készítettek 1686 körül, és egy régészeti ásatáson került elő 1960-ban. Az óra mutatói 11.43-kor álltak meg. Bár tettek kísérletet a város újjáépítésére, egy 1703-as hatalmas tűzvész ismét lerombolta. Egy súlyos vihart és két újabb földrengést követően 1722-ben a város végleg elpusztult. Az Újvilág Szodomájának is nevezett Port Royal valóban csaknem bibliai méretű pusztulást szenvedett el.

A tenger megőrizte az utókornak

1981 és 1990 között Port Royal víz alatti romjait a texasi A&M Egyetem Búvárrégészeti Intézete és a jamaicai Nemzeti Örökség Alapítvány együtt vizsgálta. A város kulturális jellegzetességei és régészeti környezete az idők múlása ellenére megmaradtak.

Félig elsüllyedt épület
Utcakövek a tenger mélyén

A városközpontban sok utca megmaradt, csak függőlegesen besüllyedtek a kingstoni kikötő vizébe, mely egyedülálló leletként őrizte meg a múltat. A víz alatti régészek a város üzleti központjában lévő Lime Street számos épület tanulmányozhatták.

A nyolc feltárt épületből olyan használati tárgyak kerültek elő, melyek érdekes információkkal szolgálnak a 17. századi mindennapi életről. A leleti között vannak porcelán- és óncsészék, tálak, villák, kanalak és gyertyatartók, valami arany- és igazgyöngy ékszerek.

Ma turisztikai szenzáció

Ma Port Royal önálló halászfalu e hosszú homokgát végén, melyet a turisták a kalózkultusz és a különleges víz alatti leletek miatt is előszeretettel keresnek fel. A legfőbb látványosság jelenleg a sétahajókról megtekinthető régészeti örökség, de tervezik egy víz alatti múzeum megnyitását is - egy ilyen akvárium például lehetővé tenné, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a trópusi tengeri élővilágba és a város sokszínű múltjába.

Képek: en.wikipedia.org Port Royal szócikke; www.pocketburgers.com; mannaismayaadventure.wordpress.com.

Cikkünk Brenda Rosen Elveszett városok atlasza című könyve alapján készült.

Az Elveszett városok atlasza feleleveníti az ősi mítoszokat, és a legújabb történelmi kutatásokat nyomon követve feltárja a rég letűnt városok lakóinak életét, és megmutatja, hogy az egykor lerombolhatatlannak hitt települések pusztulása milyen tanulságokkal szolgál a ma emberének. A városokat és környezetük kapcsolatát vizsgálva rávilágít, hogyan indít el a természet egy-egy települést a fejlődés útján, és hogyan játszhat közre elpusztításában.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára 6800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük