Varázslatos képeken a bolygó legtávolabbi városa
A világ végétől néhány kilométerre
Tudod, melyik a világ legelszigeteltebb városa? Íme, Auckland!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új-Zéland a világ legelszigeteltebb állama, ugyanakkor az egyik legszebb is, hiszen fiatal föld, így a természet olyan formában mutatja meg magát, mely ritkaságnak számít a bolygón. Emellett viszont az ország olyan nagyvárosokat is magáénak tudhat, mint a bolygó más államai, azzal a különbséggel, hogy ezen modern csodák a Föld legtávolabbi településeinek számítanak. Auckland közöttük is élen jár.

Auckland látképe
Hauraki-öböl
Rangitoto
Acklandi kikötő

A város távoli elhelyezkedése mellett folyton pezsgő és vibráló lendülettel nyűgözi le az itt élőket és a turistákat egyaránt, mondhatni, Auckland az ország kulturális központja.

A legtávolabbi világváros

Aucklandet a maorik alapították a 14. század környékén, ekkoriban Tāmaki Makauraunak hívták, de elterjedt az Ākarana megnevezés is. A várost akár a kultúrák találkozásának központjaként is lehetne emlegetni, az európaiakon kívül ugyanis ázsiaiak, csendes-óceáni bevándorlók és maori őslakosok is élnek itt.

Emellett a turisták körében is nagy népszerűségnek örvend, hiszen egyedi fekvése és kedvező éghajlata mellett sokszínű kikapcsolódási lehetőségeket kínál az idelátogatóknak.

Kitűnő adottságai - mind környezeti, mind kulturális szempontból - miatt 2010-ben a Mercer Quality of Living Survey életminőség alapján a negyedik, míg a híres The Economics a világ tizedik legélhetőbb városává választotta, vagyis megkapta a megtisztelő Világváros címet.

Egy vulkánmezőre épült

Aucklandet a Csendes óceán és a Hauraki-öböl fogja közre - csodálatos tengerpartja és kikötője miatt gyakran nevezik a Vitorlák városának is. Ebből kifolyólag a klímája is óceáni, ugyanakkor elég enyhe időjárás jellemzi.

A terület egy óriási vulkanikus mező, ugyanis mintegy ötven vulkán helyezkedik el a tájon. A dombok, tavak, lagúnák, szigetek és dűlők közül - melyek a térséget tagolják - sok a vulkánkitörésekből származó láva eredménye. Habár ezeket a vulkánokat szunnyadónak nyilvánították, több mint tíz lávacsőbarlang fut az óceán irányába, az esetleges katasztrófák elkerülése érdekében.

Szimbolikus látnivaló: Rangitoto

A területen elhelyezkedő legnagyobb vulkán a Rangitoto. Óriási erejét egy hétszáz évvel ezelőtti kitörés mutatja, mely egytől egyig megsemmisítette a maori településeket a szomszédos Motutapu-szigeten. A vulkán formája, szimmetriája és elhelyezkedése az egyik legszimbolikusabb hely a környéken, ráadásul savas talaja és egészen különleges flórája miatt a madarak és a rovarok távolról kerülik a szigetet.

Sziklák a tengerparton
Sétány a tengerhez
Jellegzetes kikötő
Tökéletes hely

A vizek városa

Auckland egy földszorosnál fekszik, legkeskenyebb pontjánál - a Mangere-öböl és a Tamaki-folyó között - mindössze két kilométer széles. Az öbölben két kikötő található: a Waitemata-kikötő északra nyit, egészen pontosan a Hauraki-öböl felé, míg a Manukau-kikötőből a Tasman-tengerre lehet kihajózni. A tenger így a város életének szerves részét jelenti, ugyanakkor Auckland jelképe is.

Hatalmas épületek és népszerű látnivalók

Auckland belvárosa bármelyik nagyváros részét képezhetné hatalmas felhőkarcolóival. Építészeti stílusa a régi és az új különleges egyvelege, egyúttal pedig az üzleti élet központja. A stílusos épületek közül kiemelkedik a 328 méter magas Sky tévétorony, mely Földünk déli féltekéjének legmagasabb épülete.

A Sky-torony
War Memorial Múzeum

Az auckland-i Művészeti Múzeum, a város állatkertje vagy a War Memorial Múzeum - ami a nevével ellentétben az ősi maorik történelmét mutatja be - egytől egyig remek kikapcsolódást ígér, a városban emellett rengeteg park található számtalan sportolási lehetőséggel, ugyanakkor szórakozóhelyekből sincs hiány.

Képek: en.wikipedia.org Auckland szócikke, Daniel Ngu, Ingolfson,Joseph Watkins, Greg O'Beirne; en.wikipedia.org Hauraki Gulf szócikke, Ingolfson

Ezt is szeretjük