Ember nélküli édenkert bújik meg Izsák mellett: az érintetlen mocsárvidék Európában is különleges

A vadregényes Kolon-tó számos védett állatnak és növénynek ad otthont.

Kolon-tó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kiskunság egyedülálló természeti kincse az Izsák mellett található Kolon-tó, ami a térség legnagyobb édesvízi mocsara. Növény- és állatvilága páratlanul gazdag, egész Európában ritkaságszámba megy.

A nagy kiterjedésű tó jelentős részét nádas borítja, benne a legkülönfélébb madarak fészkelnek. A számos érdekességet tartogató terület egy tanösvény bejárásával fedezhető fel.

Sokszínű élővilág

A Kecskeméttől mintegy 27 kilométerre lévő, Izsák nyugati oldalán fekvő Kolon-tó a Kiskunsági Nemzeti Park védett részét képezi. A homokbuckás puszta találkozik itt az izgalmas, vadregényes lápvilággal. A tó medre a Homokhátságba benyomuló holocén Duna-ágból alakult ki. Első írásos említése a Tihanyi apátság 1055-ös alapítólevelében található, az apátsági birtokokhoz tartozó lólegelőként írták le, ekkor még Culun néven.

A ma az elöregedés és elmocsarasodás előrehaladott állapotát mutató tavat a múltban megpróbálták lecsapolni, hogy termővé tegyék a területet, a 20. század közepén néhány évig még tőzegbányászat is zajlott a helyszínen. A láprétekkel, mocsárrétekkel és láperdőkkel határolt tóra nem jellemző a nyílt vízfelület, a nádas, mocsaras részek hangsúlyosak. Az átlagosan 60-80 centiméter mélységű víz felszínén békalencse és tündérrózsa úszik, a nádasok növényritkasága a védett lápi csalán. A déli részen lévő láprétek szintén védett kincsei az orchideák, valamint a szibériai nőszirom és a korcs nőszirom.

Legjelentősebb szibériai nőszirom (Iris sibirica) állományunk.

Közzétette: Kolon-tó – 2018. április 29., vasárnap

A Páhi község melletti részen, a Közös-erdőben magyar kőrisek és száz év körüli kocsányos tölgyek élnek. A madárvilág kifejezetten változatos, a kiskunsági ornitológusok kedvelt kutatóhelye. Egyebek mellett nádi rigóval, kanalasgémmel, nagy kócsaggal és bölömbikával is találkozhatnak itt a kirándulók. Pettyes és tarajos gőték, mocsári teknősök is felbukkanhatnak. 

Tanösvényeken fedezhető fel

A Duna-Tisza köze legjelentősebb vizes élőhelyének megismeréséhez az Izsákot Soltszentimrével összekötő, 12 kilométeres, sárga sáv jelzésű túraútvonal, illetve az ahhoz kapcsolódó tanösvények bejárása ajánlott. A tanösvények a Kiskunsági Nemzeti Park tájékoztatása szerint hamarosan megújulnak, egyelőre pontos dátum nincs kitűzve. A 3,5 kilométeres Aqua Colun tanösvény az izsáki sportpályától indul, öt állomásával a tó jelenlegi állapotát és rendkívül gazdag élővilágát mutatja be. 

Közzétette: Kolon-tó – 2019. február 2., szombat

A Nagy-víz mellől induló, 3 kilométeres Bikatorok tanösvény a homokbuckák és a láp találkozását mutatja be, megkerüli a Madárvártát, a kiskunsági ornitológiai kutatások bázishelyét, és felkeresi a régió egyik legmagasabb pontját, a Bikatorok-hegyet, amelyen egy kilátó is áll, ami a rossz, balesetveszélyes állapota miatt jelenleg le van zárva a látogatók elől. Alapszabály, hogy a tanösvény kijelölt útjáról nem szabad lelépni. Bizonyos időközönként vezetett túrák is elérhetők, ezek még tartalmasabbá tehetik az élményt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Izsákon is akad látnivaló, a település református és katolikus temploma is számot tarthat az érdeklődésre. Az iskola előtt Táncsics Mihály mellszobra áll, az író, politikus 1820-1822 között Izsákon tanított, ezt az eseményt a Kovács Gyula Helytörténeti Múzeum kiállítása is felidézi. Az intézménnyel egy udvarban a Pálinkamúzeum található, muzeális gépek és a múlt században palackozott italok színesítik a gyűjteményt.

Budapest mocsárvidéke

A Merzse-mocsár Budapest egyik legfontosabb természeti értéke, egy fővárosi védettséget élvező természetvédelmi övezet.

Vadregényes, háborítatlan mocsárvilág Budapesten: kevesen ismerik ezt a gyönyörű helyet

A Merzse-mocsarat családostul is érdemes felkeresni.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/zuzia. Cikken belüli kép: Wikipédia/Pasztilla aka Attila Terbócs.)

Ezt is szeretjük