Vadregényes, háborítatlan mocsárvilág Budapesten: kevesen ismerik ezt a gyönyörű helyet

A Merzse-mocsarat családostul is érdemes felkeresni.

Merzse-mocsár Budapesten
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapestre gondolva nem a háborítatlan mocsárvilág jut általában az emberek eszébe, pedig a fővárosban még ez is megtalálható - igaz, nem a központban.

Annak, aki nem szeretne messzire utazni ahhoz, hogy növényritkaságokkal, különleges madarakkal találkozzon, és a természet lágy ölén tenne egy pihentető sétát anélkül, hogy tömegekkel kéne osztoznia az élményben, érdemes felkeresnie a Merzse-mocsarat, ami gyerekekkel is könnyűszerrel bejárható.

Természetvédelmi terület

A Merzse-mocsár Budapest egyik legfontosabb természeti értéke, egy fővárosi védettséget élvező természetvédelmi övezet. A 17. kerületben, a Liszt Ferenc Repülőtér környékén található, a lakott területektől távol. Sétálva a leggyorsabban Rákoskert vasútállomástól közelíthető meg, ahonnan földút vezet a területhez. A mintegy 27 hektáron elterülő rész az egykor nagy kiterjedésű rákosi mocsárvidék utolsó képviselője, amely az aszályosabb években olykor ki is szárad, majd az eső- és talajvízből töltődik fel újra. 

800px-Merzse-mocsár
Fotó: Wikipédia/Kapeter77

A mocsár területe egészen a 19. század óta zsugorodik, napjainkban már csak töredéke az eredeti méretének. Három fő részből áll, ebből kettő vizes élőhely, egy pedig erdős-ligetes vidék. A legnagyobb egység az úgynevezett Nagy-Merzse, amelyet nádas borít, és rengeteg madárnak ad otthont. A tőle 1-2 kilométerre lévő Kis-Merzsében a természet az úr, ez egy járatlanabb terület. A Nagy-Merzséhez közelebb helyezkedik el a Gyolcs-rét, amely egy erdős vidék, ahol bokrok és idős nyárfák találhatók, valamint erdei életközösségek, egymással harmóniában létező növények és állatok. 

Gazdag növény- és állatvilág

A Merzse-mocsár tele van olyan növényritkaságokkal, amelyeket a főváros más területein nemigen látni. A védett virágok közé tartozik például a budai imola és a szúnyoglábú bibircsvirág. Megjelent a kardos madársisak is, ami egy viszonylag igénytelen hazai orchideafaj. A telepített erdők főként fehér akácból, fehér nyárból és kocsányos tölgyből állnak. 

21169299 dfc9c175eafae85f3148080eb688dfdf xl
Fotó: Indafotó/oros

A vidék rovarokban is gazdag, lepkevilágának változatossága különösen feltűnő. Békák, gyíkok és mocsári teknősök is szívesen tanyáznak errefelé. A madarak szerelmesei jól teszik, ha távcsővel és fényképezőgéppel érkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A barna rétihéja rendszeresen költ a területen, a nádi- és vízimadarak is nagy számban képviseltetik magukat. Lehet találkozni például nádirigóval, vízityúkkal, kis vöcsökkel és szürke gémmel is. A szerencsések emlősöket is megfigyelhetnek, őz, róka, menyét és borz is őslakó itt. 

800px-Merzse-mocsár, madármegfigyelő kilátó a tanösvény ötödik á
Fotó: Wikipédia/Globetrotter19

Ideális családi program

Magasles, tűzrakóhely és tanösvény színesíti a programot a mocsárnál. A zöld béka jelzéssel ellátott útvonal megismerteti a sétálókkal a hely élővilágát, a térség mezőgazdaságát, régi gazdálkodását, illetve kitér a természetvédelem fontosságára is. Gyalogosan és kerékpárral is neki lehet indulni, a kijelölt sétaútvonalakról azonban nem szabad letérni. A túra nem nehéz, nem igényel különösebb állóképességet, ezért bátran elvégezhető kisebb gyermekekkel is. A mocsár területe minden évszakban más és más, így egész évben nagy élményt nyújthat. 

10 álomszép kirándulóhely itthon, ahol nem lesz tömeg: már várják a turistákat

Belföldön számos olyan úti cél található, amelyet még nem fedeztek fel túlzottan a turisták, ezért biztonságos, kiszámítható kikapcsolódást tesz lehetővé az utazók számára. Ezekből a helyekből mutatunk egy csokorra valót.

10 álomszép kirándulóhely itthon, ahol nem lesz tömeg: már várják a turistákat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Wikipédia/Globetrotter19. Képek forrása: Wikipédia/Kapeter77, Indafotó/oros, Wikipédia/Globetrotter19)

Ezt is szeretjük