Hol van Mekszikópuszta? Ilyen gazdag élővilágot csak kevés helyen találni az országban

Mekszikópuszta az ország gyönyörű szikvidéke, ahol páratlan élővilág fogadja a látogatókat.

mekszikopuszta-madarak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országban számos érintetlen és gazdag természetvédelmi terület ismert, ám Mekszikópusztánál kevés különlegesebb hely van. A szikes vidék Északnyugat-Magyarország egyik gyöngyszeme, a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, ahova érdemes ellátogatni.

Mekszikópuszta közigazgatásilag a Fertő-tóparti Sarródhoz tartozik, a nagyobb területet Fertőújlakra nevezték át, de a helyi madártani kutatási terület még őrzi a régi nevet. A szikvidék egy része fokozottan védett, de az egész Natura 2000-es, Ramsari és Világörökségi területnek, bioszféra-rezervátumnak számít.

Fertő-tavi Mexikó

A fertőújlaki terület a furcsa nevet a Bécsből származó Habsburg Ferdinánd Miksa főherceg emlékére kapta, akit 1864-ben, 31 éves korában mexikói császárrá koronáztak - köszönhetően III. Napóleon és I. Ferenc József világhatalmi mohóságának, akik monarchiává akarták változtatni Mexikót.

Nyéki szállás

Miksa kudarca borítékolható volt: egyáltalán nem ismerte új országát, amire gyarmatként tekintett, és az elűzött elődök erejével sem volt tisztában, végül a forradalom kivégeztette. A területnek végül a főherceg emlékére a tulajdonos, a sarródi Esterházy család adta a Mekszikópuszta nevet.

A tóparti területeket a 20. század elején kiszárították, Mekszikópuszta szikes vidéke mégis alkalmatlan volt a művelésre. Sokáig tenyészállatokat legeltettek rajta, majd a rendszerváltást követően megalapult nemzeti park részeként már génmegőrzési centrumként működött a szürkemarhák és a rackajuhok számára.

Gazdag élővilág

A terület tervszerű rekonstrukciója után lassan felvette mai formáját a náddal természetes úton körülvett szikes gyepvidék, ahol az időszakos alacsony vízszint kedvez a páratlanul gazdag élővilágnak. Az őszi ideiglenes árasztásokat a Hanság-főcsatorna vizével végzik, így kerülhető el az elnádasodás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A terület madárvilága ennek köszönhetően különösen sokszínű, rengeteg gázlómadár pihen meg, sőt, fészkel itt. Az állandó vendégek közé tartozik a szikes tavakban otthonos gulipán, a széki lile vagy a 2019. év madarának választott gólyatöcs.

Mekszikópusztai madárparadicsom

A több mint háromszáz regisztrált madárfaj között állandó költőhelye van itt több sirályfajnak, récefélének, a szárazabb területeken bíbicek, cankók, godák találnak otthonra, de kócsagok, gémek, héják is járnak ide a táplálék miatt. 

Egészen ritkaságnak számító madarakat is megfigyeltek már: sarki csér, kékbegy, ázsiai pettyeslile, de partfutók is tiszteletüket tették már a helyen, ahol egyébként rendszeres vízimadár-gyűrűzés folyik.

A 2019. év madara, a gólyatöcs Mekszikópusztán.
A 2019. év madara, a gólyatöcs Mekszikópusztán.

Bár Mekszikópusztát akár egy tókerülő kerékpártúrán is érdemes útba ejteni, Sarród felől is jól megközelíthető, sőt, Sopronból közvetlen busz közlekedik a fertőújlaki autóbusz-fordulóig. A környező majorok, látogatóközpontok és a különböző szervezett programok jól bemutatják az élővilágot.

Sok egyéb között pirkadati madárlesen is részt vehettek a szikvidéken, tárlatvezetéssel, távcsöves megfigyeléssel, kisfilmmel és egy kellemes reggelivel egybekötve. Ez a program felnőtteknek 3000, gyerekeknek 1500 forint, minimálisan pedig 9000 forintot kell fizetni, és akár online is regisztrálhattok. De jó, ha figyelitek az aktuális lehetőségeket.

(Képek: Wikipedia/ Pellinger Attila , Indafotó/HorváthTimcsii.)

Ezt is szeretjük