3 ronda betegség, amit nagyon könnyű elkapni a nyaralás alatt

Ne hagyd, hogy tönkretegyék a gondtalan üdülést, előzd meg őket egy icipici körültekintéssel!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fertőzést elkapni egész évben rémes, ám éppen a várva várt nyaralás hetét végigszenvedni valóságos kínzással ér fel. Némi előrelátással azonban a leggyakoribb és legkellemetlenebb nyári betegségek is elkerülhetőek. Előzd meg őket a lenti tippekkel!

Tévedés, hogy télen fázol fel

Bár a felfázást a közhiedelemben gyakran a téli hidegekkel magyarázzák, valójában téves az elnevezés, hiszen bakteriális eredetű fertőzésről van szó, ami tipikusan nyári betegség, kiváltó oka pedig tízből kilencszer a húgyutakba kerülő E.coli baktérium. A hideg időjárás annyiban mégis hibás lehet, hogy hatására az immunrendszer legyengülhet, ezáltal a szervezet még kevésbé képes a megfelelő védekezésre. Ez azonban nyáron sem ismeretlen: az ész nélkül légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy elázás egy nyári vihar során még veszélyesebb egy lenge ruházatban.

A baktériumok gyulladást okozhatnak a húgyutakban, késői kezelés esetén pedig akár a vesében is, ami akár szövődményekkel is járhat. A legfontosabb ezért a megelőzés, a megfelelő higiénia mellett a sok víz fogyasztása elengedhetetlen, utazáskor pedig plusz egy pulóver, zokni, váltófehérnemű és esőkabát bepakolása.

Akár megelőzésképpen, akár kezelésként ajánlott a tőzegáfonya és a D-mannóz szedése, ami rengeteget segíthet. Ha mégsem múlnak a tünetek, a háziorvostól kérhetsz segítséget, aki antibiotikumos kúrát javasolhat! Fontos, hogy a betegség esetén kerüld a fürdőzést a nyilvános strandokon, hiszen amellett, hogy másokat is megfertőzhetsz, a te betegséged is súlyosabbá válhat.

Gombás fertőzések

A gombás eredetű betegségek szintén sokkal gyakoribbá válnak nyáron, hiszen a meleg test kedvező környezetet jelent számukra a szaporodáshoz. A talpon és a lábujjak között kialakuló fertőzés kezelés híján a körömre is átterjedhet. A lábgombásodást sajnos nemcsak az izzadás és a helytelen lábbeliviselet okozhatja, a nyilvános strandokon, a mezítláb bejárt kövezeten hamar érhet fertőzés önhibádon kívül is. Ezért a vízből kijőve mindig töröld szárazra a lábadat, és feltétlenül használj saját papucsot!

A hüvelygombát legtöbbször a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely szintén nagyon kellemetlen tünetekért tehető felelőssé. E gombák szaporodásának is kedvező az emberi test hőmérséklete, a szűk nadrágok, a műszálas fehérneműk viselése és a hajlatok felmelegedése. A fertőzés szintén elkapható a strandokon, de a közös törülközőhasználat is okozhatja. Fontos, hogy körültekintően válaszd meg a ruhadarabjaidat, tisztálkodás közben pH-semleges mosdószereket használj, erős izzadást követően pedig cseréld ki a fehérneműdet! Ha elkaptad a bajt, fordulj orvoshoz, aki segíthet a diagnózis felállításában!

Vigyázz, mit eszel!

Nyáron nem csupán a strand vizében megbetegedők száma ugrik meg. Az ételmérgezések szintén gyakoribbak ebben az évszakban, a romlott vagy fertőzött ételeket ugyanis nem mindig könnyű elkerülni a kvázi ismeretlen helyszíneken. A szalmonella mellett az E.colival szennyezett ételek is súlyos problémákat okozhatnak, a szervezetbe jutva ugyanis hányást, hasmenést, hasi görcsöket, hidegrázást és lázat okozhatnak.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Bár nehéz minden kockázati tényezőt kiiktatni a nyaralásból, fontos, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket soha ne fogyaszd mosatlanul, ha pedig választanod kell, inkább hagyd a romlandó tejtermékeket és a húsból vagy tenger gyümölcseiből készült ételeket a nyaralás utánra, hiszen azok megfelelő hőkezelés nélkül veszélyesek lehetnek. Ha magad csomagolsz a strandra, szintén vedd figyelembe a kánikulát, romlandó alapanyagokból ne készíts szendvicseket! Súlyos tünetek kialakulása esetén pedig azonnal menj orvoshoz!

Amire még figyelj!

A forró nyár során könnyen kaphatsz kellemetlen betegségeket fertőzés nélkül is: a napszúrás, az utazási hányinger vagy a savtúltengés azonban némi felkészültséggel gyorsan kezelhető. Ha pedig nem a strandot választod, hanem egy erdei túrán pihensz, nagyon figyelj a kullancsok által hordozott betegségekre is, feltétlenül viselj megfelelő ruházatot, és használj bőrbarát riasztószereket! Egy kis körültekintéssel a nyaralás a fájdalmas betegségek helyett életre szóló élményekkel gazdagíthat.

Ezt is szeretjük