6 fontos gyógyszer, aminek mindig nálad kellene lennie - Gyakran kimaradnak a táskából
Mielőtt útnak indulsz, feltétlenül készülj fel, és pakold be őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyaralást megelőző csomagolás közben talán benned is felvetődik a kérdés, hogy vajon mi az, ami feltétlenül szükséges a gondtalan üdüléshez, és mely holmikat cipelnéd teljesen feleslegesen.

Minden bizonnyal a fürdőruha, a naptej, a szúnyogriasztó és a sebtapasz elsőként jutnának eszedbe pakoláskor, van viszont néhány gyógyszer is, ami gyakran kimarad a listáról, pedig segítségükkel nagyon kellemetlen bajokat előzhetsz meg.

Már az utazáson jól jöhet

Egy levegőtlen, rázkódó buszon, autón, de akár egy hajón vagy egy repülőn is nagy segítségedre lehet, ha viszel magaddal néhány szem hányinger elleni gyógyszert. Ha gyermeked viseli nehezen az utazást, de nem szeretnéd teletömni álmosító kemikáliával, sokan ajánlják a B6-vitamin-tablettát vagy pezsgőtablettát is, ami azonban csak megelőzésképpen hatásos. A természetesség hívein segíthet még egy kis gyömbér rágcsálása is, amely garantáltan csökkenti az émelygést.

Haspanaszokra

A nyaraláson az ember nem foglalkozik a diétával, a büféebéd pedig jelentősen megterhelheti a szervezetet, de akár fertőzéseket is elkaphatsz egy zsúfolt strandon, ezért a mini házipatika egyik legfontosabb szereként a hasfogó említhető. Ez lehet akár egy aktív széntabletta vagy egy számodra bevált gyógyszer, rengeteg kellemetlen szituációtól meg tud óvni.

Napszúrás ellen

Bár a hivatalos ajánlás szerint a perzselő napra 11 és 16 óra között nem szabad kimenni, ezt csak nagyon kevesen tartják be az üdülés idején. A leégett bőr önmagában is rendkívül fájdalmas lehet, de nem csupán ez a veszély leselkedik a mit sem sejtő strandolóra. Egy erős napszúrás akár az egész nyaralást elronthatja, hiszen napokig tartó hányást, lázat és hasogató fejfájást okoz. A legfontosabb a megelőzés: viselj sapkát, kendőt, esetleg használj napernyőt, és mindig tartsd vizesen a hajad és a tarkódat! Ha pedig mégis elér a baj, egy fájdalom- és lázcsillapítóval orvosolhatod a tüneteket.

Ha kínoz az égő gyomor

A strandon futtában elfogyasztott, olajban tocsogó lángos, a táskában aszalódó csomagolt szendvics, az álmosodás ellen megivott kávé, az esti sörök vagy fröccsök mind-mind igazi hadjáratot jelentenek a gyomor ellen, amely cserébe a sok savtól égni kezd, minekutána az ember a parton görnyedezve csak száraz kekszet és banánt lesz képes rágcsálni a nap hátralevő részében. Hogy ez ellen is felvehesd a harcot, egy számodra bevált savlekötőt is feltétlenül tegyél be a táskádba! Ezek erőssége hatóanyagtól függően különbözhet, de a gyengébb és rövidebb távú panaszokra az enyhe, magnézium és kalciumtartalmú tabletták ajánlottak inkább.

Hogy ne törjön rád az allergia

A természetben gyakran nem csupán az átgondolatlan és a kontrollt mellőző cselekedetek járnak fájdalmas következményekkel, hiszen akár teljesen véletlenül is érhet baleset. A strandokon például a rovarcsípésekkel sem árt számolni, amely a felületi kezelés ellenére sokaknál allergiás reakciót is kiválthat, ezért egy kalciumtabletta vagy a neve ellenére szájon át fogyasztandó, oldatos injekció is jó szolgálatot tehet a nyaralás alatt. Vényköteles és recept nélkül kapható változatuk is létezik, a lényeg, hogy a csípés után azonnal be kell szedni a kellő hatás érdekében.

Görcsölés ellen

A vízben úszkálva egy lábikragörcs kimondottan veszélyes lehet, ezért ha hajlamos vagy az effajta izomgörcsökre, a fenti gyógyszereken túl jól jöhet számodra egy magnéziumtabletta vagy némi görcsoldó készítmény is. Ezeknek ráadásul akkor is hasznát veheted, ha a fájdalmas, netán kiszámíthatatlan menzeszed éppen a nyaralásra esik.

Az említett gyógyszerek igazán kevés helyet foglalnak el a csomagodban: akár egy oldalsó zsebbe belefér a komplett házipatikád, viszont velük garantáltan nyugodtabb utazásban lehet részed, és még komolyabb baj esetén sem kell teljes egészében lemaradnod a gondtalan lazítás örömeiről.

Ezt is szeretjük