Így csillapítsd a hányingert percek alatt!

Plusz 6 dolog, amit tudnod kell, ha utazol

Az utazási rosszullét ellen sok apró trükk létezik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utazási betegség orvosi tekintetben is elfogadott fogalom, annak ellenére, hogy nem egy klasszikus értelemben vett kórról van szó. A kinetózis tünetegyüttese a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek miatt alakul ki, amely általában hányingerrel, hányással, szédüléssel, tompasággal jár, és jellemzően addig nem enyhül, amíg a tüneteket kiváltó mozgás meg nem szűnik.

Helytől függően lehet szó tengeri- vagy légibetegségről, de gyakorta jelentkeznek a földön való közlekedés során is a tünetek, például autóban és buszon. Eláruljuk, hogyan védheted ki!

Ezért alakul ki

Az autóban, buszban való olvasás, térképböngészés, laptopozás és egyéb tevékenységek során gyakran jelentkezik utazási rosszullét, aminek oka, hogy a szemek lefelé néznek, így a jármű mozdulatlan belsejét érzékelik, az egyensúlyszerv viszont az autó vagy busz mozgását közvetíti az agy számára.

Repülőn való utazás esetében ugyanez a helyzet, annyi különbséggel, hogy itt még az ablakon való kitekintéssel sem nagyon lehet a repülő mozgását érzékelni, ugyanis nem látni a horizontot.

Figyeld a látóhatárt!

Célszerű olyan dologgal - például zenehallgatással - elfoglalni magad, ami mellett nyugodtan figyelheted a kilátást - a látóhatár kémlelése sokat segíthet abban, hogy helyreálljon az agy és a belső fül viszonya, és megszűnjenek a tünetek. Ha ez nem köt le hosszú órákon keresztül, akkor próbálkozhatsz a fenti tevékenységekkel is, csak időről időre pillants ki az ablakon a haladás irányába, hogy a látott és érzett információk megegyezzenek.

Ülj a menetiránnyal szemben!

Nyilván autóban és repülőn a menetirány nem kérdés, de buszon vagy vonaton előfordulhat, hogy a helyjegyed menetiránynak háttal szól. Ilyenkor érdemes lehet átülni egy olyan szabad helyre, ami a menetiránnyal szemben található, mert a jármű mozgása és az elsuhanó táj ellentéte szintén kiválthatja a fenti tüneteket.

Pihenj!

A hányinger csökkentésére jó megoldás lehet, ha a szemeidet lehunyod, sötét hatására ugyanis feloldódik a látás és a belső fül közötti ellentét. Még jobb, ha megpróbálsz ellazulni és picit szundítani, ugyanis alvás közben a rosszullétet okozó információk nem jutnak el az agyba. Nem beszélve arról, hogy így gyorsabban telik az idő is.

Ez a legrosszabb a vonatokon, buszokon

Az utca emberét kérdeztük arról, mit kifogásol leginkább a vonatokban és a buszokban. Íme, a válasz!

Nyiss ablakot!

Nyilván a repülőn nem megoldható, de más járművekben az is segíthet, ha ablakot nyitsz, és hagyod, hogy a hűvösebb menetszél kicsit lehűtsön. Sokszor ez is elég ahhoz, hogy az ember megnyugodjon, és a hányingerét leküzdje.

Légy előrelátó!

Ha többször meggyűlt már a bajod a rosszulléttel, akkor célszerű előrelátónak lenni. A gyömbér és citromfű köztudottan megnyugtatja a gyomrot, érdemes lehet még indulás előtt lassanként elkortyolni egy bögre teát, de egy termoszból akár útközben is ihatod, bár ebben az esetben a gyakori vizelési ingerrel is számolni kell. Ez egyébként a nyelés miatt akkor is praktikus, ha bedugul a füled a nyomás miatt.

Vény nélküli gyógyszereket is lehet a patikában vásárolni kifejezetten e célból, a Daedalon az egyik legismertebb, ha erről van szó. Ugyanakkor homeopátiás szereket is választhatsz, ezek is hatásosak lehetnek. A Cocculine nevű tabletta például szintén eredményre vezethet.

Ezt is szeretjük