Meddig kell beadatni a kullancsoltást?
Nagyon nem mindegy az időpont
A kullancsok elleni oltásról számos tévhit él a köztudatban. Mutatjuk, hogy lehetsz valóban védett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szabadban tett tavaszi és nyári túrázások előtt sokakban felmerül az ötlet, hogy a kullancsok ellen oltással védekezzenek. Ám ezzel kapcsolatosan számos tévhit él a köztudatban. Hiszen kullancs elleni védőoltás valójában nem is létezik, a vakcina ugyanis nem teszi védetté a bőrt a vérszívó bogarak csípésével szemben.

A kullancs elleni oltás néven közismertté vált szer igazából nem magát a vérszívást akadályozza meg, csak az általuk terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás, más néven kullancsencephalitis ellen nyújt védelmet. Arra azonban, hogy egy ilyen betegséget elkapj, szerencsére még akkor is nagyon kevés az esély, ha a bogár a bőrödbe fúródik, tehát a pánik még ekkor sem indokolt.

Mi az ideális időpont?

Bár sokaknak csak nyár közepén jut eszébe, hogy a vényköteles vakcinát beadassák maguknak vagy gyermeküknek, a szakemberek úgy tartják, ideális esetben már a kullancsszezont megelőző, kora tavaszi időszakban megkezdődik az oltás. Ez ugyanis három részből áll, az első beadást követően 1-3 hónap múlva következik a második, amely már védetté tesz, majd 5-12 hónappal utána a harmadik oltással válik teljessé a sorozat. Miután ezt a procedúrát végigcsináltad, a hatás érdekében először három év múlva, majd ötévente kell megismételni az úgynevezett emlékeztető oltásokat.

Előfordulhat, hogy mégis elmarad a téli vagy tavaszi oltás, vagy későn jut eszedbe, ebben az esetben nyáron is beadható, ám fontos tudni, hogy így a teljes védettség csak jövő tavaszra alakul ki.

A hagyományos rend mellett gyorsított eljárás is létezik. Ha az első oltáson már legalább egy hete túl vagy, de egy kullancsot vettél észre a bőrödön, akkor kérvényezheted a háziorvosodnál, hogy adják be a második adagot is, ugyanis az első még nem nyújt teljes védettséget.

A védettség sohasem lesz teljes

Sajnos bármennyire is hatékony a védőoltás az agyhártyagyulladás megelőzésében, a vérszívók más veszélyes fertőzéseket is hordozhatnak. Bár régóta folynak a kutatások, a még gyakoribb Lyme-kór ellen például nincs még forgalomban védőoltás. Ugyan ezt a betegséget jóval könnyebb lefolyásúként definiálják, és a legtöbbször az influenzaszerű tünetek megjelenése után egy kezeléssel valóban gyorsan gyógyítható, a gyermekek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők szervezetét viszont elképesztően megviselheti. A legritkább esetekben pedig végtagzsibbadással, ideggyulladással és akár bénulással is járhat.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezért sem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a kullancs elleni védőoltás önmagában nem jelent maradéktalan védelmet, így a vakcinát követően is figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne menjen a bőrbe a rovar, vagy legalább időben észrevegyétek. A legjobb természetesen a megelőzés: a kullancsriasztó szerek néhány óránkénti beadásával és a megfelelő, kevés szabad bőrfelületet hagyó öltözékkel például a minimumra csökkentheted a csípés esélyét. Hazaérkezés után pedig az első lépésnek mindig az átvizsgálásnak kell lennie. Ezzel a komoly bajoknak is elejét veheted.

Ezt is szeretjük