Nyaralás előtt ne felejtsd el kiváltani ezt a fontos kártyát: csak úgy látnak el ingyen külföldön, ha ez nálad van

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylése még nyaralás előtt javasolt.

egeszseg-biztositas-egeszsegugy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A külföldi utazás előtt érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, melynek birtokosa számára az Európai Unió összes tagállamában, illetve egyes unión kívüli országokban is járhat a térítésmentes egészségügyi ellátás, ami egy baleset után nagy segítséget jelenthet.

A nyaralások előtt különösen fontos lépés az utasbiztosítás kötése: ennek hiányában az adott országban nem jogosult az ember ingyenes egészségügyi ellátásra, egy sürgős helyzet pedig komoly anyagi terhet jelenthet az ember számára. Többnyire azok megkötése néhány perces procedúrát jelent csak, akár online is. Európai célország esetén azonban az ingyenesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte is fontos lehet.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása ingyenes mindenki számára, aki érvényes társadalombiztosítással rendelkezik bármely uniós tagországban. A kártya minden európai uniós tagországban, továbbá Svájcban, Izlandon, Norvégiában, és sürgősségi ellátás esetén Szerbiában is garantálja az adott ország állampolgárainak járó térítésmentes egészségügyi ellátást, az egyes utasbiztosításokkal szemben az árra való tekintet nélkül, nem csak egy biztosítási keretig.

A kártya a sürgősségi és az orvosilag szükségesnek számító ellátást biztosítja. Egy diagnosztizált betegséget tehát nem lehet vele a határokon túl kezeltetni, ám baleset esetén hasznos lehet, továbbá feljogosít egyes esetekben a dialíziskezelés, az oxigénterápia vagy a terhességgel kapcsolatos kezelések igénybevételére is, amennyiben nem kimondottan ezzel a céllal utazik az országba.

A kártya azonban szó szerint a helyi állampolgároknak is járó ellátást hivatott biztosítani az érintett számára, így amely országokban a saját állampolgároknak is önrészt kell vállalni esetenként egy kezelésből, ott ugyanúgy ki kell fizetnie az összeget a kártyabirtokosnak is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezen felül egyes államokban, így Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban, Svájcban és Finnországban csak utólag térítik vissza az ellátás költségét, így a kiadás fedezetének rendelkezésre kell állnia, és a helyi képviseletnél vagy az illetékes egészségbiztosítási szervnél visszaigényelni a költségeket.

Az ellátás az állami intézményekre terjed ki, a gyógyszerek árára, illetőleg szükség esetén a külföldi és magyar orvosok konzultációjára nem, ahogy a mentési és a hazaszállítási költségek sem minden esetben fedezhetők vele. Emiatt jó, ha egy hagyományos balesetbiztosítás kiegészíti a kártyát.

A kártya igénylése

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya könnyen és gyorsan igényelhető dokumentum, mely több módon kérhető: személyesen vagy meghatalmazott útján a kormányablakokban, de postai úton és ügyfélkapun keresztül is. Az igénylőlap a NEAK oldalán érhető el, a kártya pedig 36 hónapig érvényes, kivéve, ha a társadalombiztosítási jogosultság megszűnik közben.

A személyazonosságot és a tajszámot igazoló okmány, valamint nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányok, például befizetési igazolás vagy nyugdíjas igazolvány megléte szükséges. A kártya átvehető személyesen, meghatalmazott útján vagy postai úton is kérhető, tértivevénnyel.

A NEAK oldalán további részletek elérhetők az Európai Egészségbiztosítási Kártya kérvényezése és igénybevétele kapcsán.

Kihagyhatatlan kedvezmények a vonaton

A vonatjegyen is sokat spórolhat az ember, ha ismeri az utazási kedvezményeket, melyekre jogosult lehet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük