6 ezres repjegy, 10 milliós kórházi számla: mire kell figyelni az utasbiztosításnál?

Az olcsó és rövid utazásoknál is fontos utasbiztosítást kötni, mivel az egészségügyi költségek magasak lehetnek.

borond-csomag-utazo-repter-repuloter
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olcsón elérhető, fapados ajánlatok teljesen felbolygatták az utazási szokásokat. Egyre többen választják a rövid, pár napos utakat, spontán hétvégi városnézéseket, főleg most, hogy újra éledezik a turizmus a határon innen és túl is. A jelszó ezeknél az utaknál egyértelműen a költséghatékonyság, de vannak tételek, amelyeken ilyenkor sem éri meg spórolni. Utasbiztosítás nélkül könnyen sokmilliós kiadások terhelhetik az ember bankszámláját.

Rengeteg történet kering külföldön szerzett horror összegű kórházi számlákról, és mindenkinek van olyan ismerőse, aki sérült már meg külföldi síelésen, nyaraláson. Valamiért még sincs mindenkinél az utazási checklist elején az utasbiztosítás - de szakértők szerint fokozottan igaz a mostani helyzetben, hogy enélkül nem érdemes elindulni.

Spórolás az utazáskor

A kis költségvetésű, rövid utaknál tényleg gyakran az ár diktál, sokszor az úti célt is az alapján választja meg az ember, hogy éppen milyen akciókat kínálnak a fapados légitársaságok. Ilyenkor a legtöbben arra törekednek, hogy minél több járulékos költséget elkerüljenek. Sokan spórolnak a poggyászdíjon és sajnos az utasbiztosításon is.

Az utóbbi elhagyása mellett leggyakrabban azokat az érveket sorakoztatják fel, hogy ilyen rövid időre felesleges, vagy hogy városnézés közben nem lehet megsérülni. Csakhogy ételmérgezés, kisebb baleset vagy poggyászkár ugyanúgy érhet valakit egy pár napos kiruccanáson is, mint egy tíznapos vagy többhetes utazás során.

Horrorárak az európai országokban

Országonként változik, hogy milyen költségei vannak a különböző egészségügyi ellátásoknak. Érdemes még az indulás előtt utánanézni, hogy mire számíthatunk a célországban. Fontos tudatosítani, hogy hasznos az EU-n belül érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya, amely azonban csak az adott ország alapellátására vonatkozik, így előfordulhat, hogy a mentést még fedezi, de egy esetleges műtétet, hosszabb kórházi tartózkodást vagy hazaszállítást, illetve az alapellátás igénybevételéért fizetendő önrészt már saját költségen kell megoldanunk. Spanyolországban például baleset esetén a mentés és a kórházi ellátás akár a 10 millió forintot is meghaladhatja.

A vírushelyzet miatt is fontos az utasbiztosítás

A nyaralás lefoglalása előtt érdemes alaposan tájékozódni, hogy hogyan alakul a vírushelyzet a kiszemelt országban, és olyan úticélt választani, ahol a hivatalos adatok szerint sikeresen visszaszorították a járványt. Ez nemcsak azért fontos, mert potenciális veszélyt jelenthet olyan helyre látogatni, ahol magas a fertőzöttek száma, de az is előfordulhat, hogy épp utazás előtt vagy alatt szigorítanak a beutazás feltételein, így a nyaralásnak két hét karantén is lehet a vége.

koronavírus-utasbiztosítás1

A döntés során mérlegelni kell azt is, hogy a szimpatikus nyaralóhely mennyire népszerű a nemzetközi utazóközönség körében, ugyanis a koronavírust nem csak a helyiektől lehet elkapni, de a különböző országokból érkező turistáktól is. Érdemes a kevésbé zsúfolt úti célokat keresni, szabadtéri programokat választani, és a nyaralás alatt is fontos betartani a vírushelyzet során alkalmazott biztonsági intézkedéseket: távolságtartás másoktól, maszk viselése zárt térben és a kezek rendszeres fertőtlenítéséről sem szabad megfeledkezni.

Van-e a bankkártyához utasbiztosítás?

Sokan talán nem is tudják, vagy egyszerűen elfeledkeznek róla, hogy bankkártyájukhoz is sok esetben jár utasbiztosítás.

- A bankkártyás utasbiztosítások előnye, hogy nemcsak egy utazás ideje alatt, hanem egész évben, kiutazásonként akár harminc napra is védelmet nyújtanak. Bizonyos termékek esetében a fedezet akár a családtagjainkra is kiterjeszthető, és ehhez az sem feltétlen kell, hogy együtt utazzon a család. Tehát ár-érték arányban a bankkártyás utasbiztosítások jelentősen olcsóbbak lehetnek, főleg, ha évente többször is külföldre látogatunk - mondta el Balázs Károly, a Sberbank bankbiztosítási termékmenedzsere.

Ők például az Allianz Hungaria Biztosító Zrt.-vel olyan megállapodást kötöttek, amely keretében bankkártyás biztosításuk kiterjed a vírusos megbetegedésekkel kapcsolatos sürgősségi ellátásra, gyógyszerek, mentés és hazaszállítás költségeire is. Így ügyfeleiknek nem szükséges külön eseti utasbiztosítást kötniük, és egész évben, minden spontán utazásuk alatt biztonságban tudhatják magukat és családjukat.

Mit lehet tenni, ha megtörtént a baj?

Ha baleset ér valakit külföldön, netán megbetegszik az útja során, először a biztosító 24 órás asszisztenciaszolgálatával kell felvennie a kapcsolatot, ahol a diszpécser azonnal elmondja, hová fordulhat a problémával, így rögtön olyan egészségügyi szolgáltatóval tud kapcsolatba lépni, amely képes az adott utasbiztosítás terhére segítséget nyújtani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben nincs ilyen egészségügyi szolgáltató, úgy a sürgősségi ellátás költségét a biztosító utólag téríti meg. Ez az információ különösen hasznos, ha valaki olyan tájakat látogat meg, ahol nem ismeri a nyelvet.

- Új bankkártya igénylésekor érdemes fontolóra venni az utasbiztosítás lehetőségét is, hiszen évi néhány ezer forintos ráfordítással egész évben, utazásonként akár 30 napon keresztül biztonságban érezhetjük magunkat és családunkat. Egy komolyabb utasbiztosítás a bokaficamtól kezdve az ellopott poggyászon át egészen a helikopteres hegyi mentésig többféle káresetet fedezhet, akármerre is induljunk kikapcsolódni - tette hozzá a Sberbank szakértője.

Mit fedez a biztosítás koronavírus esetén?

Ha külföldi tartózkodás esetén jelentkeznek a koronavírus jelei, akkor is mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ha van utasbiztosítás, nem kell aggódni a sürgősségi ellátás ára miatt, ennek az árát fedezi, épp úgy, ahogy a gyógyszerek, a kórházi ellátás, vagy a mentés költségeit, a szerződési feltételekben meghatározott limitig.

koronavírus-utasbiztosítás2

Ha pedig a kórházi ellátás miatt nincs lehetőség hazatérni a tervezett időpontban, a biztosító megtéríti a későbbi hazautazás többletköltségét. Sőt, ha a családdal utazó gyermek felügyelet nélkül maradt a kórházi tartózkodás miatt, akkor a gyermek hazautaztatásának költségét is fedezi az utasbiztosítás.

Ezt is szeretjük