Mikor kell bánatpénzt fizetni az utazási irodának? 2 esetben mentesül az utazó
Elbukhatja a bánatpénzt, aki nem figyel eléggé az utazás szervezésénél.

utazasi-iroda-ugynok-utazok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki nem szeretne bajlódni az utazásszervezéssel, annak jó alternatívát jelenthetnek a kényelmes és kedvező árú, biztonságos szervezett utak. A szerződés apró betűs részével és a fogyasztó jogaival ugyanakkor nem árt tisztában lenni.

Bárkivel megeshet, hogy az előre megszervezett út idejére közbejön valami, ami miatt kénytelen elhalasztani, visszamondani az utazást. Ilyenkor azonban nem ritka, hogy az utas a befizetett pénz egy részét elbukja. Két esetben nem kell bánatpénzt fizetni a szervezőirodának.

Bánatpénz az utazási irodának

Az utazásszervező a szerződésben jogosan köthet ki bánatpénzt, mely egyfajta kárpótlást jelent a késői időpontban lemondott út, megüresedett hely miatt. Két esetben azonban mentesül az utazó a fizetés alól. 

Az első esetnél az utazási szerződésekről szóló 281/2008. Korm. rendelet meghatározza, hogy az elállási jog gyakorlására, azaz az utazási csomag díjmentes lemondására akkor van lehetőség, ha kiderül, hogy az úti célt a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok közé sorolja.

Ebbe beletartoznak a háború sújtotta államok, de a belharcok, a terrorveszély és az egészségügyi kockázatok alapján is bekerülhetnek térségek, így Törökország, Egyiptom, Japán és India egyes részei, vagy éppen Madagaszkár, de természeti katasztrófák is indokolhatják a listára kerülést. Az utazásra nem javasolt országok és térségek folyamatosan frissülő listája a konzuli szolgálat oldalán érhető el

Akkor sem kérhet továbbá bánatpénzt az utazási iroda, ha a befizetett útnak bármely lényeges eleme jelentősen megváltozik, például 8%-ot meghaladó áremelés esetén. Ekkor úgy állhat el az utas a szerződéstől, hogy annak teljes befizetett összege visszajár a részére. Noha nemrégiben a visszamondás időpontja is meghatározta a bánatpénz jogcímén maximálisan visszafizettethető összeget, a jogszabály-módosítások miatt a szerződésben ezt már nem kötelező lefektetni.

Átruházható az út

Természetesen ilyen esetben bizonyos feltételek mellett ahhoz is joga van az utazónak, hogy más személyre ruházza át az utazást. Ezt minden esetben időben jelezni kell az utazási irodának, ám az átruházásból eredő költségek az utazót terhelik, így a jegy megváltoztatása, új jegy kiadása is plusz tételt jelenthet. Ezek bizonylatait az irodának az utas rendelkezésére kell tudni bocsátania.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kártérítés utasként

Előfordulhat az is, hogy az utazás a szervezőiroda hibájából hiúsul meg, illetve a szerződés feltételei nem teljesülnek. Szerződésszegés esetenként kártérítés is megilleti az utazókat, ha a megállapodásban az iroda nem partner, bírósági úton érvényesíthető.

Nem jár kártérítés azonban, ha a szerződésben szereplő minimális utaslétszámot nem éri el a jelentkezők száma, vagy az utazást a cég amiatt mondja le, mert a szervezés idején a Külügyminisztérium a térséget az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja át, illetőleg más elháríthatatlan, rendkívüli körülmény gátolja a teljesítésben. 

Az út meghiúsulása esetén az iroda akár helyettesítő szolgáltatást is felajánlhat, például egy azonos értékű utat, vagy egy alacsonyabb értékűt, illetve a különbözet megtérítését. Az utas ezt azonban nem köteles elfogadni, kérheti a befizetett összeg visszatérítését is.

Egynapos fapados utak

Nem kell lemondanod az utazásról idő szűkében sem: Európa több városa is elérhető fapadossal közvetlenül, gyorsan és megfizethető áron.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük