Gyanús utazási irodák: egy kattintással ellenőrizd a befizetés előtt, hogy a tiéd megbízható-e
A problémák elkerülése érdekében tudni kell, hogy miből derül ki, ha megbízhatatlan az utazási iroda.

utazasi-iroda
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy távolabbi úti cél esetén, egy hosszabb utazás megszervezéséhez sokan veszik igénybe az utazási irodák szolgáltatásait, ami nagy terhet vesz le az ember válláról. Ám nemcsak az árat kell megnézni egy ajánlat esetén, de érdemes kicsit lecsekkolni az utaztató céget is.

Sajnos első blikkre nehéz kiszűrni azokat az utazásszervező és utazásközvetítő cégeket, melyek valami okból kifolyólag nem megbízhatók. Érdemes tudni, hogy a kettő között annyi a különbség, hogy előbbi a saját szervezésű utakat értékesíti, utóbbi pedig egy partnercég által szervezett utat árul. A fenti megkülönböztetéstől függetlenül minden megbízható utazási iroda elsődleges ismérve és feltétele, hogy a működése a jogi feltételeknek megfeleljen, és rendelkezzen a szükséges engedéllyel.

Megbízható utazási irodák

Az engedélyezett utazásszervezők listáját Budapest Főváros Kormányhivatalának oldalán keresztül érheted el, ahol azt is megnézheted, hogy melyek azok az utazási vállalkozások, melyeknek utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységét a BFKH jogerősen megtiltotta.

A megbízható cégnek rendelkeznie kell továbbá vagyoni biztosítékkal vagy biztosítási, illetve garanciaszerződéssel, emellett pedig alkalmazniuk kell egy tevékenységért felelős személyt, akinek birtokában van a szakmai tudás.

A vagyoni biztosíték összege

A vagyoni biztosíték lényege, hogy az utaztató cég probléma esetén a fennálló összegből tudja fedezni az utasok kártérítését, például az utazás meghiúsulása esetén a befizetett részvételi díjak visszatérítésére kell fordítani. A hazautazás vagy a kényszerű kint tartózkodás költségeit 2018 júliusától a társaság egy másik kötelező biztosítása fedezi. A BFKH oldalán az utazási irodák biztosítékának megléte és ennek összege is megtekinthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

További tippek a jó választásért

Ma már szinte mindennek nyoma van az interneten, így nem is olyan eget rengetően nehéz feladat megkeresni az utazásszervező cégek pozitív referenciáit. Persze, kozmetikázni lehet valamennyire a véleményeket, de az összes negatív visszacsatolást és még inkább egy-egy fogyasztóvédelmi hatósági eljárás nyomait lehetetlen eltüntetni.

Feltétlenül nézd meg az iroda honlapját is! Azonnal gyanakvásra ad okot az is, ha a Kapcsolat menüpont alatt szereplő elérhetőségek, így a telefonszám munkaidőben nem elérhető, netán a cím alatt nem is az utazási iroda székhelye található. Már az is problémát jelez, ha a tevékenységgel, illetve az úti céllal kapcsolatosan nem tudnak részletes tájékoztatást adni. Így kétséges az is, hogy a foglalás után lehetséges lesz-e elérni őket a felmerülő kérdésekkel, vagy nem tűnnek-e el pénzügyi problémák esetén.

Nehéz leellenőrizni azt, ha az iroda jogilag még utaztathat, nem áll csődeljárás, illetve végrehajtás alatt, ám a csőd szélén áll. Ennek legszembetűnőbb jele lehet, ha a cég neve időről időre, látszólag minden ok nélkül kicsit változik. Az sem jó jel, ha olyan országokba szerveznek utakat, melyek veszélyesnek minősülnek, vagy visszaesett a kereslet irántuk.

A túl olcsó is gyanús

A jó ár egyáltalán nem garancia: a versenytársak alá ígérgető cégek is gyanúsnak számítanak, akár anyagi nehézségeket is jelezhet, ha irreálisan alacsony árakon kínálnak jóval többet érő utazásokat. Az apró betűs részre, az ajánlat részleteire és a végösszegre különösen fontos rákérdezni, a felárakat ugyanis ilyen esetekben gyakran csak a szerződésben tüntetik fel.

A Megbízható utazási irodák honlapján az engedély nélküli utazási irodák listája is elérhető, ezek között nemcsak a BFKH által eltiltott cégek szerepelnek, de azok is, melyek cégnevükben utalnak az utaztatói tevékenységre, ám engedéllyel nem rendelkeznek, vagy nem is rendelkeztek, ezért nem jogosultak az utaztatásra. Jobb előbb tájékozódni, így sok bosszúságtól és fejtöréstől kímélheted meg magad az utazás alatt, és az ügyintézést is bátran rábízhatod a választott cégre.

Fapados utak egy nap alatt

Európa több városa is elérhető fapadossal közvetlenül, gyorsan és megfizethető áron, ezt érdemes kihasználni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük