Így lesz a legolcsóbb a repülőjegy: foglalási trükkök, ha olcsóbban utaznál

A pénztárcád sem sínyli meg, ha a repülést választod: ezekre figyelj oda, ha foglalsz!

reptér repülőtér nő utazás (2)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nyaralás megtervezésénél az anyagiak erőteljesen befolyásolják az úti célt. Pedig van, hogy a legkevésbé kézenfekvő dolgokon lehet spórolni, például az utazáson.

A repülőjegy-foglaló honlapok könnyen követhetőek, és pár kattintással máris a fizetési oldalra dobnak. Azonban nem mindegy, hogy keresel: a következő néhány tanácsot betartva biztosan nem fogsz majd elhűlni a számla láttán.

Repülőjegy foglalása

Érdemes nemcsak a repülőgép-társaságok honlapján, hanem különböző összehasonlító oldalakon is keresgélni, ilyen például a magyar nyelvű SkyScanner, a Pelikán vagy az angol Momondo. Több oldalon beállítható, hogy ne konkrét úti célra, hanem ár szerint keressen a program, vagy, hogy időben kötetlenül dobjon ki ajánlatokat egy bizonyos helyre.

Retúr repülőjegy már kevesebb mint ötezer forintért is kapható, az egynapos utak ára pedig általában tíztől harmincezer forintig terjed. Akinek van lehetősége néhány éjszakát is az adott városban tölteni, kedvezőbb ajánlatot kaphat.

laptop nő boldog

A foglalásnál rengeteg fizetős, plusz szolgáltatást ajánl fel a rendszer, ezeket legtöbbször nem érdemes megvásárolni. Ilyen a külön biztosítás, a korábbi becsekkolás vagy az elsőbbségi - priority - beszállás, illetve az extra csomag. Ezek legtöbbjének sok előnye nincs, egyedül a bőrönd méreténél érdemes utánajárni, hogy mekkorát engedélyez az adott társaság, és szükség lesz-e annál nagyobbra. A reptéren is lehet fizetni a plusz centikért, viszont ott borsosabb árat kérnek attól, akinek súlyosabb vagy méretesebb a csomagja.

Felesleges és hasznos plusz kiadások

Az elsőbbségi beszállás egyetlen funkciója, hogy hamarabb ülsz fel a gépre, mint a többi utas, azonban 5-10 perc sorban álláson kívül, amit megspórolsz vele, nem nyersz többet: csak hosszú percekig várakozhatsz a kabinban, amíg a többiek is elfoglalják a helyüket. A becsekkolást nemcsak a reptéren, de online vagy a társaságok alkalmazásain keresztül is elvégezheted, egy nappal az utazás előtt is. A foglalási számra és az utazáshoz szükséges okmányokra van szükség hozzá. Az ülőhelyválasztás hosszabb út esetén nem biztos, hogy pénzkidobás, azonban Európán belül az egy-másfél órás utat bárki mellett ki lehet bírni, ha pedig marad szabad hely, felszállás után is lehet helyezkedni.

reptér repülőtér nő utazás (4)

Így lesz a legalacsonyabb az ár

Fontos, hogy repülőjegyet inkognitóoldalról foglalj, amit a Ctrl+Shift+N billentyűkombinációval nyithatsz meg, vagy a megnyitott oldalon jobb oldalt található, böngészőtől függően három pont vagy csík lenyíló menüjéből. A sima böngészőn keresztül megnyitott honlapok aljas módon megjegyzik a keresési előzményeidet, így lehet, hogy ugyanarra az úti célra magasabb díjat számolnak, mint elsőre.

Egy főre keress jegyet, és egyesével vásárold meg akkor is, ha többre van szükséged, ha ugyanis több főre keresel, lehet, hogy nem dobja ki a rendszer az utolsó darab akciós jegyeket. Érdemes lehet rákeresni nem retúr, hanem egyirányú utazás formájában is, hiszen van, hogy olcsóbb ajánlatot talál a rendszer, ha külön keresel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A repülőjegy-kereső oldalakon beállítható személyre szabott értesítés, ami e-mailben jelez, ha megjelenik egy jutányos ajánlat az általad választott városba. A délutáni órák helyett érdemes késő este vagy kora reggel nézelődni, ekkor ugyanis kevesebb lelkes felhasználó keresgél, ami az árakat szintén lejjebb tornázza. Azt nem lehet megmondani, mennyivel korábban érdemes foglalni: esetenként szuper last-minute utakra is bukkanhatsz, de van, hogy a több hónapos előrefoglalás sem elég a legalacsonyabb árhoz.

Nyaralás tervezésekor jobb, ha először gondoskodsz az utazásról, és utána kérsz szabadságot. Ha fix időpontra kell keresned, megvan az esélye, hogy abban az időszakban épp nem lesz akció vagy hullámzás az árak terén. A legolcsóbb ár azoknak az utazóknak a jutalma, akik a lehető legrugalmasabban tudnak alkalmazkodni az időpont terén.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Fapadossal egy napra is megéri elutazni

Egyes járatokkal megoldható, hogy villámgyors, egynapos városlátogatást tégy egy izgalmas helyen. Ha rugalmas vagy, szuper élményben lehet részed.

Ezt is szeretjük