Amikor az utazással keresel pénzt: így lehet valakiből légiutas-kísérő
A stewardess-eknek szigorú megkötéseknek kell megfelelniük, és a munka is nehezebb, mint elsőre gondolnád.

stewardess nő reptér
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légiutas-kísérők élete csupa csillogás: a világ körül repkedve fotózkodnak olyan nevezetességeknél, melyekről más csak álmodik, mindeközben pedig csillagászati összegeket tudnak félretenni idős éveire. Gondolják sokan, de ez ma már nagyon nincs így. 

Már a jelentkezésnek szigorú feltételei vannak, a kiválasztás folyamán pedig a jelentkezők töredéke kap lehetőséget, hogy megvalósítsa álmát. A munka pedig jóval megerőltetőbb, mint ahogy a filmekben látni. 

Ilyen egy stewardess élete valójában

A fapados légitársaságok, illetve a prémium cégek között elég nagyok a különbségek. Az Emirates egykori stewardess-e, Mirela blogján számolt be arról, milyen is a légiutas-kísérők élete a dubaji társaságnál.

GettyImages-453965875

Leírásai alapján érzékelhető, hogy a csillogásért kemény árat fizetnek: a sok repülés az évek során megterheli az egészséget, ami a lábak visszerességében nyilvánul meg, a mélyvénás trombózis rizikója a sokszorosára nő. A hátproblémák felerősödhetnek, és krónikussá válhatnak a sok állás és hajolgatás, bőröndemelgetés miatt. A korai indulások és kései érkezések összekuszálják a belső biológiai órát, ami megzavarja az anyagcserét is. A személyzet számára kínált bőséges étkezések és a munkával járó kevés mozgás mellett pedig nagyon könnyen hízni lehet.

A turistaosztályon rengeteg a problémás utas, akiknek azonban folyamatosan mosolyogva és készségesen kell segíteni minden nyűgjükkel. A munkaköri leírásba tartozó kedvességet sokan flörtölésnek veszik: ezt is tudni kell finoman, de határozottan kezelni, és visszautasítani.

Az alázatos munkáért azonban busás fizetség jár: prémiumok, repülőjegyek, ingyenes orvosi ellátás, a fizetés pedig nagyjából 730 ezer forint, nem beszélve arról, hogy bejárhatod a világ legegzotikusabb helyeit. Egy fapados társaságnál ezzel szemben nem non-stop kiszolgálás jár az utasoknak, és a légitársaság kultúrájából adódó maximalizmus és extrém magas elvárások sem helyeznek nyomást a stewardess-ekre. A kevesebb utasért és stresszért értelemszerűen alacsonyabb fizetés is jár. 

Így lehetsz légiutas-kísérő

Ahhoz, hogy valaki stewardess lehessen, mind a két típusú társaság, a fapados és a prémium is szigorú feltételeket állít, azonban elvárásaik eltérőek. Az Emirates életkori megkötése 21 év, míg a fapados társaságokhoz 18 év felett bárki jelentkezhet.

Magasságban az Emirates megengedőbb, náluk már a 160 centiméteres lányok is befutók lehetnek, míg a WizzAir például 165 centimétert követel meg lányoknál, 175-öt fiúknál. Testsúly tekintetében a BMI-t veszik alapul, a cél a normál tartomány.   

GettyImages-633637656

A szolgálati egyenruha minden légitársaságnál kötelező, a hozzá illő szolid smink pedig szintén elvárás. Szájfényt nem, csak rúzst lehet a szájra kenni, a szempillaspirál pedig kötelező. Általában kizáró ok a látható helyen lévő tetoválás vagy piercing, illetve a frizura is ápolt, rendezett hatást kell, hogy keltsen, a rasztahaj és az afrofonások nem megengedettek. Sok nagy társaságnál szigorúan meghatározzák a frizurát és a sminket isA férfiaknak frissen borotválkozva kell megjelenniük a munkavégzés kezdetén. A fapados társaságok szintén előírják, hogy a haj nem lóghat zavaróan a személyzet szemébe, azonban a szakállt illetőleg megengedőbbek. 

A folyékony angol alapelvárás mindenhol, de minél több nyelven beszélsz, annál jobb. Természetesen érvényes útlevéllel kell rendelkezni, ami korlátozások nélkül, legalább hat hónapig él még. A jelentkezéssel vállalod, hogy a választott bázisreptértől legfeljebb egyórányi útra költözöl, hogy a beosztást minden körülmények között tartani tudd. 

Az elengedhetetlen az empátia, a nyitottság, az elfogadás, a türelem és a rugalmasság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felvételi 

Míg a fapados társaságok nyílt felvételi napokat is tartanak - a következő február 16-án lesz Budapesten -, a nagy társaságoknál az online jelentkezést követő videóinterjún döntik el, hogy meghívást kapsz-e a következő toborzónapjukra. A sokszoros túljelentkezés miatt mindkét helyen szigorú rostán mennek át a jelentkezők, egyaránt teljesíteniük kell a személyes elbeszélgetésen és különböző szituációkban, pszichometriai teszteken.

A felvételik legfurcsábbnak tűnő része az elérésteszt: a fapadosoknál 210 centiméter magasságba kell felnyúlni, lábujjhegyen. Ez azért fontos, mert a csomagokkal való segédkezés közben szükség lehet a tárolók felnyitására és pakolásra. Nem elhanyagolható, hogy fizikailag is jó erőben kell lenni: a bőröndök akár 10 kilogrammot is nyomhatnak! Aki sikeresen szerepelt a felvételi napon, lehetőséget kap részt venni a társaságok saját képzésén. 

A négy-hat hetes tréningeken megtanítják az alapvető biztonsági protokollokat, illetve egészségügyi ismereteket, ami akár a szülés levezetését is jelentheti. A legnagyobb hangsúlyt azonban a biztonság mellett a felszolgálás tökéletesítése adja.

Nézd meg ezt is - Ez van a stewardess-ek bőröndjében

A stewardess-ek pontosan tudják, mi az, aminek mindig ott kell lennie a bőröndben.

Ezt is szeretjük