Ezt feltétlenül olvasd el az apró betűs részben: a legtöbben itt csúsznak el a biztosítással
Ha biztosításról van szó, hajlamosak vagyunk elodázni az apró betűk elolvasását. Mutatjuk, mi az, amire mindenképp érdemes odafigyelned.

repter
beauty and style
Top olvasott cikkek

A biztosítással legértékesebb vagyontárgyainkat és egészségünket szeretnénk védeni, ezért fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvető tudnivalóval és fogalommal. Ebben volt most segítségünkre Imre Kata, a CHERRISK by UNIQA szakértője.

Ismerd meg a terméket!

Kata szerint a legáltalánosabb hiba, melyet valaki elkövethet, az, hogy utólag jut eszébe, milyen jó lett volna, ha biztosítást köt, vagy alaposabban elolvassa a feltételeket. Minden biztosítás esetén érdemes megnézni a szolgáltatók termékismertetőit és szerződési feltételeit, melyek ma már a szerződéssel együtt az interneten is elérhetőek.

Már az sem baj, ha az utolsó pillanatban jut eszünkbe

Egy lakás- és balesetbiztosítás vagy egy casco esetén nem lehet elég korán megkötni a biztosítást, az utasbiztosítás azonban némiképp kivételt jelent, hiszen ez egy rövidebb, határozott időszakra szól. 

A CHERRISK szakértője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az utasbiztosítást jellemzően az országhatár elhagyásáig meg lehet kötni, és a legtöbben az utazás előtti napon már meg is teszik ezt.

- Ha az utolsó pillanatban villan be, hogy megfeledkeztünk róla, nincs ok pánikra, nálunk akár a repülő felszállása előtti pár percben is meg tudják tenni ezt az online felületünkön, és nyugodtan dőlhetnek hátra a székükben az utasok - említette a szakértő.

Tudd, mire fizet a biztosító!

Vannak esetek, amikor a biztosító mentesül a fizetés alól. Ilyenek a biztosított által szándékosan okozott vagy súlyos gondatlanságból, például alkohol vagy kábítószer hatása alatt bekövetkező káresemények. 

Hasznos információ lehet még az utasbiztosítással kapcsolatban, hogy hiába terjed ki a világ összes országára, kivétel alá esnek, amelyekbe a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást. Ezen felül az indulás előtt már fennálló betegségek, veszélyeztetett vagy előrehaladott terhességből eredő egészségügyi költségek esetén is megtagadhatják a kifizetést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tájékozódj a kötelezettségeidről!

Éppúgy, ahogy a biztosítónak, a biztosítottnak is vannak kötelességei, melyeket, ha elmulaszt, eleshet a biztosítási összegtől. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a káresemény bejelentésének mi a határideje. Jellemzően néhány munkanap áll az ügyfelek rendelkezésére, de az utasbiztosítási segítségnyújtási esemény jelzését például akár 24 órán belül is kérhetik. Persze van olyan eset, hogy erre azért nincs lehetősége valakinek, mert súlyos baleset érte. Ilyen helyzetben egyedileg mérlegelik a körülményeket. 

A szakértő elmondta, hogy a biztosított kötelezettsége a kárbejelentést követően a kárrendezéshez szükséges dokumentumok benyújtása is, ezek hiányában szintén dönthet úgy a biztosító, hogy elutasítja a kárbejelentést. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem elég

Ha van életbiztosításod, attól még érdemes lehet balesetbiztosítást kötnöd, éppen így, ha külföldre mész, az utasbiztosítás akkor is jó választás lehet, ha rendelkezel Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Imre Kata szerint utóbbi valóban elegendő biztosíték lehet egy betegség vagy baleset kezelésére, de nem fedezi például a keresés-mentés és a magánellátás költségeit, de a hazajutásra sem nyújt garanciát. A leggyakoribb bejelentések azonban az apróbb, de annál kellemetlenebb bosszúságokra vonatkoznak: sérült poggyászokra vagy hosszabb járatkésésekre csak az utasbiztosítás nyújt megoldást. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük