Mit várhatsz egy háromcsillagos hoteltől? Íme, a szállodák besorolásának szabályai
Hány csillag felett garantált a saját fürdő?

szallodai-szoba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem vagy nagy utazó, talán csak homályos elképzeléseid vannak arról, hogy a szállodák számára kiosztott csillagok tulajdonképpen mit is takarnak. Vajon ugyanazt jelenti-e a három csillag Németországban, amit Magyarországon? Kell vinned hajszárítót egy négycsillagos szállodába? Van TV a kétcsillagosban?

2010 óta a Hotelstars Union 17 tagországban 28 ezer szálloda egységes minősítéséért felel. A szervezet minősítési rendszere 270 feltétel mentén működik, melyeket többek között a vendégek körében végzett felmérések alapján dolgoztak ki.

Egycsillagos hotel – alapfelszereltség

Természetesen az egycsillagos szállodákkal szemben tilos komoly elvárásokat támasztani, csak a legalapvetőbb igényeket elégítik ki. Amire azonban számíthatsz, az a szobák napi rendszerességgel történő takarítása, és benne van az árban a kontinentális reggeli - péksütemény, vaj, dzsem, tea vagy kávé, esetleg kakaó - is. Kell, hogy legyen csomag- és értékmegőrző a hotelben, valamint telefon a portán.

Kétcsillagos szálloda – kérésre televíziót is

Az egycsillagos szállodákkal szemben támasztott feltételeken túl meg kell felelnie néhány egyéb követelménynek is. A kétcsillagos hoteleknél előírás, hogy a szobák 80%-a egyágyas, 20%-a kétágyas legyen. Utóbbi esetében a minimális szobaméret 16 négyzetméter. Ugyancsak feltétel, hogy amennyiben a vendég kéri, úgy televízió is legyen a szobában.

Háromcsillagos hotel – nem garantált a saját fürdő

Itt már számíthatsz rá, hogy nemcsak televízió, de hűtőszekrény és telefon is lesz a szobádban. A szállodában 24 órás portaszolgálat van, valamint reggelit, ebédet és vacsorát is kérhetsz. A háromcsillagos kategóriában a kétágyas szoba mérete minimum 18 négyzetméter, ám saját fürdőszobával csak a szobák 75%-a rendelkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Négycsillagos szálloda – minibár és hajszárító

Ebben a kategóriában már jóval tágasabbak a szobák: egy négycsillagos, kétágyas szoba mérete 24 négyzetméter. Ide már nem kell magaddal vinned a hajszárítódat, és kozmetikai cikkeket - tusfürdőt, sampont, testápolót - is találsz a fürdőben. A szobához nem csupán saját fürdő, de minibár is tartozik, és ha úgy érzed, túlságosan összegyűrődtek a ruháid a bőröndben, vasalási szolgáltatást is kérhetsz.

Ötcsillagos hotel – reggeli-ebéd-vacsora az ágyban

Ezeknek a szállodáknak gyakran már elhelyezkedésükből látszik, hogy luxus kategóriába tartoznak. Mind gyakrabban építenek át kastélyokat, műemlékvédelmi épületeket hotelekké, sok helyen csodás panorámával kápráztatják el a vendégeket. Az ötcsillagos szállodákban ágyba kérheted a reggelit-ebédet-vacsorát, minden szobához jár fürdőköpeny, papucs, szobai széf és internet is. A szobák - lakosztályok - mérete pedig legalább 34 négyzetméter.

Kutyával utazol?

Ha nem szeretnéd otthon hagyni kedvencedet, mutatunk néhány meseszép kutyabarát szállodát itthon. Nézd meg a képeket!

Ezt is szeretjük