5 eldugott hely Budapesten, ami kiragad a város forgatagából - Mintha nem is a fővárosban lennének

Ezeken a csodás budapesti helyszíneken elkerülhetjük a város zaját.

Eldugott budapesti helyek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy rohanó nap levezetéseként vagy a hét méltó lezárásaként sokan szeretnek a természet lágy ölén lazítani. Azonban előfordul, hogy nincs elég idő igazán eltávolodni a várostól.

Szerencsére Budapest számos idilli helyszínt kínál a megpihenni, feltöltődni vágyóknak, a városban, mégis távol annak nagy zajától.

Kiscelli kastély és parkerdő

A Kiscelli kastély és az attól délkeletre elterülő parkerdő a III. kerületben, az Óbuda és a Remetehegy városrészek között található. A parkerdő kellemes kirándulóhely, turistaút is áthalad rajta. A fő sétányt egy kálvária barokk stációsora szegélyezi, a 14. stációnál tekinthető meg az úgynevezett Golgota-szoborcsoport.

A kastélyban a Kiscelli Múzeum működik, amelynek állandó kiállításai Budapest múltjáról mesélnek a látogatóknak.

Gül Baba türbéje

A 16. századi sírkápolna a Rózsadombon található, 2016 és 2018 között a környezetével együtt nagyszabású felújításon esett át. A türbe mellett elhaladó, mediterrán hangulatú, középkori eredetű Gül Baba utcán sétálni már önmagában élmény. Gül Baba harcos muszlim szerzetes volt, neve annyit tesz, Rózsa apó. Virágaival teleültették a ma emiatt Rózsadombként ismert városrészt.

A dervis 1541-ben hunyt el, pár évre rá a harmadik budai pasa türbét emelt a sírja fölé. A felújítás során kibővített emlékhely alagsorában a dervisek és a türbe történetét bemutató kiállítás kapott helyet. A türbe kertje szabadon látogatható

Wekerletelep

Az idilli, kertvárosias elrendezésű Wekerletelep a XIX. kerületben található. A központi, impozáns főteret sugarasan veszik körbe az utcák. Az 1900-as évek első felében épített kispesti munkás- és tisztviselőtelep az angliai kertvárosépítési mozgalomhoz csatlakozott. Az építést Kós Károly, majd Tornallyay Zoltán vezették. Az elkészült Wekerletelep modern volt, egységes és nagyon zöld.

Építésekor fontos szempont volt, hogy a házak a természettel összhangban, ideális lakókörnyezetet alkotva készüljenek el. A gondos tervezés ma is látszik, érdemes itt egy nagy sétát tenni. A Határ úti metrómegállótól indulva olyan, mintha egy egészen más városba csöppennénk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Zuglói Japánkert

Zugló titkos, nemrégiben felújított oázisa a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarában bújik meg. A parkot 1928-ban létesítették, így ez az ország első ilyen típusú látványossága. Állítólag az 1930-as években még a japán trónörökös is meglátogatta a kertet, majd hazatérve fákat küldött az intézménynek.

A kertben burjánzó zöldek és növényritkaságok egzotikus tájakat idéznek, a Japánkert valódi feltöltődést kínál a látogatóknak.  

 Jókai-kert

A Jókai-kert a XII. kerületi Svábhegyen található természetvédelmi terület. A kert nem csak pompás adottságai, az innen feltáruló panoráma és a hűs árnyékot nyújtó fái miatt vonzó célpont. A telket Jókai Mór vásárolta 1853-ban, méghozzá két regénye, az Egy magyar nábob és folytatása, a Kárpáthy Zoltán után kapott honoráriumból.

A teraszosan kialakított, fásított hely az író számára a nyugalom szigetét jelentette, ahová a világ zaja elől vonult el írni és pihenni. 

A világ legszebb utcáit gyűjtötték össze: Budapest is a listán szerepel

Vannak, akiknek az jelenti az igazi kikapcsolódást, ha andalogva, kicsi utcákat járva merülhetnek el a hely szépségeiben - nekik biztosan tetszeni fognak a világ legszebb utcái, melyek közt Budapest egy utcája is helyet kapott.

A világ legszebb utcáit gyűjtötték össze: Budapest is a listán szerepel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Wikipédia/ Szalay3, képek forrása: Wikipédia/ PasztillaGyulasiginatoldym, Szalay3 .)

Ezt is szeretjük