Budapest a külföldiek szemével egészen másmilyennek tűnik: Bécsre hasonlít, de mégsem

Amennyire hasonlít más európai nagyvárosokhoz, annyira egyedi is a turisták szerint.

Budapest a külföldiek szemével
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont, immár évek óta előkelő helyen áll a listán, amely Európa leglátogatottabb városait rangsorolja. 

2018-ban több mint tízmillió turista érkezett Budapestre. A legnépszerűbb látványosságok listája nem okoz sok túl meglepetést, természetesen a budai Várnegyedtől kezdve a termálfürdőkig szeretnek minden közkedvelt helyet felfedezni. De alapvetően milyennek látják a várost és az embereket?

Ahol Kelet- és Nyugat-Európa találkozik

Arculatát tekintve Budapestet hasonlították már Párizshoz és Prágához is, elsősorban az építészeti stílusa és a földrajzi adottságok miatt. Azonban a külföldiek leggyakrabban Bécshez hasonlítják a fővárost, ami tulajdonképpen érthető. Egyrészt Bécsben szintén körülbelül kétmillióan laknak, így hasonlóak a méreteik, másrészt a két város természetesen közös történelemmel is rendelkezik. 

budapest turista

Azonban Budapest mégis valahogy más: általánosságban véve kevésbé találják tisztának, mint Bécset, és abban is különbözőnek vallják, hogy itt jobban érződik a kelet-európai kultúra hatása, ami érthető, hiszen a keleti blokkba tartoztunk. A külföldiek szemében Budapest kifejezetten élénk város, míg Bécset egy fokkal talán visszafogottabbnak lehet jellemezni. 

Ezek a legnagyobb pozitívumok 

Mivel Budapest évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a turisták körében, nem meglepő, hogy számos pozitívumát látják a városnak. Ezek közül az egyik - amit a magyarok talán nem feltétlen asszociálnak a várossal -, hogy a külföldiek szerint Budapest meglehetősen olcsó. Ez persze nem a hely fő vonzalma, csupán egy kellemes meglepetés számukra. Ami a leginkább lenyűgözi a turistákat, az főleg a kulturális és éjszakai élet.

A budapesti bulik egyre több külföldit - leginkább a harminc év alattiakat - vonzanak az országba, és itt most nem is csak a Sziget Fesztiválra kell gondolni, hanem egyszerűen a város növekvő bulinegyedére. Az egyedi szórakozóhelyek, azon belül is a romkocsmák különös hangulata és eklektikus berendezése sokakat megfog, mint ahogy a város fiatalos, élettel teli atmoszférája is. Ehhez kapcsolódik, hogy a külföldiek gyakran említik a helyiek barátságos, kedves stílusát és segítőkészségét, de ezt főleg a fiatalokra értik. 

GettyImages-521383744

A város történelmi gazdagsága is gyakran kap elismerő említést a turisták részéről, mivel nagyon szeretnek a régi épületekben gyönyörködni. Külön élmény számukra a romos épületek látványa és a körfolyosós, belső udvaros régi típusú lakóházak is.

Ami kevésbé tetszik a külföldieknek

Természetesen akadnak olyan dolgok, amiket a külföldiek furcsának tartanak. Az említett barátságos stílus és nyitottság például szerintük nem terjed ki az idősebbekre, sőt egyesek szerint a bolti eladók is gorombábbnak tűnnek, mint máshol. Van egy olyan nézet is, mely szerint bizonyos szempontokból a város - valamint általában véve az ország és az emberek - megragadtak a '80-as években, és a szocializmus nyomai még túlságosan jelen vannak. 

GettyImages-1140619208

Míg a város sokszínű építészeti stílusát kedvelik, addig a rengeteg graffitis felület látványával nem igazán tudnak mit kezdeni. A magyar nyelv roppant különösnek és bonyolultnak tartják. Az idegen nyelvű feliratok elhelyezésével és tájékoztatókkal is még egy kissé el van maradva a város, legalábbis szerintük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jól látják?

Nagyrészt szubjektív kérdés, hogy vajon mennyire van igazuk, ugyanakkor bizonyos dolgok vitathatatlanok: a budapesti éjszakai élet valóban dinamikus, és a város történelme is rendkívül gazdag. Érdemes az ő szemüvegükön keresztül szemlélni egy kicsit a várost, és észrevenni mindazt, amire büszkék lehetnek a magyarok, ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy van még fejlődnivaló is. Budapest kilátásai a turizmus  szempontjából mindenesetre meglehetősen fényesek a jövőre nézve.

Budapest ködben is lenyűgözően fest

Hiába a tél, a hó helyett sokszor csak köd borítja a várost. Ettől még azonban gyönyörű tud lenni.

Csodálatos fotók a ködös Budapestről: egészen misztikus látvány

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük