Kinek van még vezetékes telefonja 2021-ben, és miért? A magyarokat kérdezték
Mi tartja még életben a vezetékes telefont? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legújabb kutatásából kiderült.

vezetekes-telefon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A népesség fele használ még vezetékes telefont, bár kétharmaduk szerint a mobil tökéletesen helyettesíti azt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, röviden NMHH legutóbb publikált reprezentatív kutatása a háztartásokat, valamint a 14 éves és annál idősebb lakosságot kérdezte a vezetékes telefonhoz fűződő viszonyáról. Az előfizetők majdnem 90 százalékának csak egy tévével és internettel közösen előfizethető, kedvező csomag miatt van vezetékes telefonja.

Mindössze nyolcból egy háztartásban fizetnek elő külön erre a szolgáltatásra. Az összes előfizető harmada sosem használja a vezetékes telefont, az ilyen háztartások tizedében pedig már készülék sincs, csak az előfizetés. A magyar háztartások fele használ már csak vezetékes telefont, viszont 94 százalékukban van mobiltelefon, és nagy többségükben - 71 százalékukban - vezetékes internet is.

Kéznél van, és sokszor ingyenes

Ugyan a 14 éves és idősebb népesség nagyjából fele még mindig használja ezt az eszközt, de közülük tízből kilenc személy szerint a mobiltelefon kiváltja azt, ebből kétharmad szerint teljes mértékben helyettesíti a vezetékes telefont. Túlélésében azonban fontos szerepet játszanak a fogyasztói szokások, attitűdök. A különösen árérzékeny magyar előfizetők jelentős része azért használja ezt a szolgáltatást, mert kéznél van, és nem jelent számára pluszköltséget.

Ez jól látható a munkahelyi vonalas telefon használatában, amivel az emberek spórolhatnak a saját mobilkiadásaikon. A dolgozó emberek húsz százaléka indít vezetékes hívást az otthonán kívül, míg a nyugdíjasoknak csak 7 százaléka, a tanulóknak és más inaktívaknak csak 14 százaléka.

A vezetékes telefon fennmaradásának másik fő oka az életkorból fakadó megszokás, illetve a kor és az anyagi helyzet együttesen. A legnagyobb arányban a magukat jómódúnak mondó idősek használják - 69 százalékuk -, ami 1,3 millió embert jelent. A legkevésbé az átlagos vagy rossz anyagi helyzetű fiatalok veszik igénybe, ennek a csoportnak konkrétan a 29 százaléka, de még a jó körülmények között élő középkorúaknak is csak 57 százaléka.

A vezetékes telefont az idősek szolgáltatásának tartjuk

A hírközlési hatóság kutatásában az állítások közül az mutatta a legnagyobb egyetértést, hogy a vezetékes telefonra az időseknek, illetve a cégeknek van még szükségük - százfokú skálán 82 és 81 pont. Ehhez képest jóval kevesebb pontot kapott az a vélemény, hogy azért van szükség a nyilvános vezetékes telefonra - vagyis az utcai telefonfülkékre -, hogy akinek nincs mobilja, segítséget tudjon hívni - 71 pont -, vagy hogy azért szükséges az otthoni vezetékes, mert a mobiltelefon drága lenne - 50 pont.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vélekedést alátámasztja, hogy az időseknek csak a 45 százaléka szerint tudja teljesen helyettesíteni a mobiltelefon a vezetékest, szemben a fiatalok 75-78 százalékával. A vezetékes hívások lehetőségét is nagyobb arányban tartják hasznos szolgáltatásnak: az idősek 39 százaléka szerint ez sokaknak szükséges, míg ezt a fiatalabbak közül csak 17 százalék gondolja így.

Fotók: Getty Images

Gyorsan merül a telefonod? Néhány trükk

Néhány trükkel a nap végéig kihúzza a töltöttség. Életmentő lehet, ha ismered ezeket a módszereket.

Ezt is szeretjük