Ezeket állítsd át a telefonon nyáron: 5+1 tipp, hogy ne viselje meg a meleg

Köztudott, hogy a nyaraláson szinte bárhol szembejöhet egy potenciális Instagram-poszt, úgyhogy a világért sem hagynánk otthon a mobilunkat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mobilunk nem véletlenül hű társunk a nyaraláson: navigál, megmondja, hol és mit érdemes ennünk, hova érdemes ellátogatnunk, és szuper fotókat készíthetünk vele a vakációról. Az önfeledt pihenés azonban hamar idegeskedéssé válhat, ha a telefonunk éppen a tökéletes naplementét nézve mondja fel a szolgálatot.

Mindannyian jól ismerjük a kellemetlen nyári tüneteket: a felforrósodott készülékházat, a belassult rendszert, a homokkal teli csatlakozókat vagy azt a jelenséget, amikor nagyon elolvasnánk egy Messenger-üzenetet, de a napsütésben egész egyszerűen nem látjuk a képernyőt. De mit tehetünk, ha nyáron is szeretnénk biztonságban tudni a készülékünket? Az LG most összeszedett néhány tippet, ezeket betartva még könnyen megóvhatjuk a készülékünket.

Túlmelegedés

A vízparton, napozás közben böngészni az internetet jó elfoglaltságnak tűnhet, ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a telefonunk nem élvezi annyira a hőséget, mint mi. Éppen ellenkezőleg: a belső alkatrészek, de még a folyadékkristályos kijelzők is érzékenyen reagálnak az extrém hőmérsékletre, ezért a direkt napsütés tartós károkat okozhat a készülékben. A túlzott hőség adatvesztéshez, a telefon végleges elromlásához vagy lelassulásához, de akár az akkumulátor megrepedéséhez is vezethet.

Tipp: figyeljünk arra, hogy a készülék ne legyen túl sokáig a napon. Ha úgy érezzük, hogy a szokásosnál melegebb a készülékház, lépjünk ki a nem használt alkalmazásokból, kapcsoljuk be az energiatakarékos vagy repülő üzemmódot, és tegyük árnyékos helyre a telefont. Ha ez sem segít, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket. Ha szobahőmérsékleten is túlmelegedést tapasztalunk, valószínűleg gond van az akkumulátorral, és érdemes felkeresnünk egy szakembert. 

Alig kivehető képernyő

Erős napsütés esetén előfordul, hogy abban sem vagyunk biztosak, hogy egyáltalán feloldottuk a mobilunk képernyőjét. Sokszor a helyzetbe beletörődve inkább megvárjuk, amíg végre árnyékos helyre kerülünk. Tipp: a képernyő fényerejének megnövelésével még erős napsütés mellett is jól láthatóak maradnak az üzenetek és a fényképek. A megoldáshoz egy mozdulattal hozzáférhetünk, hiszen a képernyőt lehúzva egyből megjelenik a fényerőt szabályozó csúszka.

Tartsuk észben, hogy minél magasabb a fényerő, annál gyorsabban merül a készülék, így jobban járunk, ha a napfényről visszavonulva visszaállítjuk az eredeti értéket. Számos készülék már rendelkezik úgynevezett automata fényerősség funkcióval, mely egy szenzor segítségével, a fényviszonyok szerint változtatja a fényerőt, így nem kell bajlódnunk az állítgatással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Vakító kijelző

Könnyen megeshet az is, hogy a megnövelt fényerő miatt a fehér háttéren megjelenő betűket csak hunyorogva tudjuk elolvasni, hiszen tökéletesen visszaverődik az erős napfény. Tipp: androidos telefon esetén az általános beállításoknál, a kisegítő lehetőségek menüpont alatt a fenti problémára gyors megoldást kínál egy kevesek által ismert funkció. Válasszuk a Látás, majd a Képernyőszín invertálása lehetőségeket, és máris fekete háttéren olvashatjuk a cikkeket és üzeneteket.

Fényvisszaverődés

Erős fényviszonyok mellett előfordulhat, hogy a telefonra nézve csak a saját tükörképünket látjuk. A tükröződés a tabletek, laptopok és telefonok esetében is okozhat kellemetlenségeket, ami könnyen elveheti a kedvünket az eszközök szabadtéri használatától. Tipp: már Magyarországon is számos helyről rendelhetünk tükröződés elleni fóliát, amit méretre vágva bármilyen képernyőn bátran használhatunk.

Víz, homok

A nem vízálló telefonunk megvásárlásakor megesküdtünk, hogy sosem visszük víz közelébe, most mégis ezzel próbálunk lassított felvételt készíteni a család közös vízbe ugrásáról. A víz jobb esetben csak a telefonra fröccsen, rosszabb esetben még a készüléket is beleejtjük. Ha ezt a hibát nem követjük el, a homokos tengerpartra biztosan elvisszük magunkkal a mobilt, hogy később még az adapterben is homokot találjunk.

Tipp: ha már megtörtént a baj, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket, vegyük ki a tokból, és távolítsunk el minden mozdítható alkatrészt. Egy száraz ruhával töröljük le a vizet, majd helyezzük a telefont egy tál nyers rizsbe minimum egy napra. A száraz rizs magába szívja a nedvességet, így kiszárítja a pórul járt készüléket. Ha a telefonban ragadt homoktól szabadulnánk, a tisztítás előtt mindenképpen kapcsoljuk ki a mobilt, és lehetőség szerint használjunk sűrített levegőt a szemcsék kifújására. Jövőre pedig tegyünk a bőröndbe egy zárható műanyag tasakot, vagy fektessünk be egy megbízható, víz- és porálló telefonba vagy tokba. 

Ne hagyjunk semmit az autóban!

Sokan a fenti balesetek elkerülése érdekében inkább az autóban, a kesztyűtartóban vagy a csomagtartóban gondosan elrejtve tárolják az értékeiket strandoláskor. Ez azonban a legrosszabb, amit tehetünk: 30 °C-os hőségben az autó belső terének hőmérséklete percenként 1 °C-ot melegszik, így gyorsan elérheti akár a 60-70 °C-ot is, ami többek között a mobilra nézve is végzetes lehet.

Nézd meg ezt is - Lánya tanította meg szelfizni az apukát

Nincs annál klasszabb dolog, mint amikor az idősebb korosztály tagjai megtanulják, hogyan kell használni a legmodernebb technikát. 

Lánya tanította meg szelfizni az apukát: iszonyat menő fotói ellepték a netet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük