Jó hírrel hívták fel a nőt: hamarosan kiderült, hogy pofátlan átverésről van szó

A telefonos csalók és az internetes átverések továbbra is veszélyt jelentenek. Hogyan előzhető meg a baj?

telefonalo-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többször fordulnak elő a telekommunikációs eszközök felhasználásával és az interneten elkövetett bűncselekmények a rendőrség tapasztalatai szerint, amelyek célja az áldozat pénzének, személyes adatainak megszerzése.

Távközlési szolgáltatók vagy szerencsejáték szervezésével foglalkozó cég nevében üzenő csalók gyakran állítják azt, hogy áldozatuk nagy összeget nyert valamilyen játékon. A nyeremény átvételének feltételéül azonban vagy valamilyen kezelési vagy regisztrációs költség vagy egy feltöltőkártyás telefon egyenlegének feltöltését szabják.

Telefonos csalók

A napokban is előfordult ilyen eset: ismeretlen személy hívott fel egy nőt, akivel a telefonáló közölte, hogy pénzt nyert, de előbb a megadott számlaszámra el kell utalnia az összeget, a nyereményt csak azt követően fogják jóváírni. A hívott fél az utalást követően természetesen nem kapta meg az ígért ajándékot.

A rendőrség arra int, hogy az ilyen váratlan nyeremény legyen mindig gyanús! Soha nem szabad megadni ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatokat, PIN-kódot, számlaszámot, jelszót, bankkártyaadatokat. Amennyiben valaki ilyen hívást kap, jegyezze fel annak időpontját, kérje el a hívó elérhetőségét, vagy kérjen későbbi visszahívást! Közben a szolgáltatók ügyfélszolgálatán célszerű leellenőrizni a hívást, és bejelentést tenni a rendőrségen.

Előfordult olyan eset is, hogy a telefonáló hivatalos személynek adta ki magát, és azt állította, hogy tartozása van a hívott félnek, akinek a megadott névre és bankszámlaszámra pénzt kell utalnia, mert ellenkező esetben lefoglalják tőle az ingóságait. A hölgy azonnal eleget tett az utasításnak.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a telefonon kapott utasításokat senki ne hajtsa végre! Le kell ellenőrizni a hívás valóságtartalmát, és sosem szabad előre pénzt utalni ismeretleneknek.

Internetes átverések

Az internetes csalások továbbra is jellemzőek. Leggyakoribb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel vagy akár a teljes összeggel együtt. Legutóbb egy egri lakos tett feljelentést, miszerint egy járművet akart venni, és előlegként átutalta a megbeszélt összeget, de azt követően az eladóval már nem tudta felvenni a kapcsolatot.

Tanácsok a megelőzés érdekében

Ha magánszemélytől vásárolsz, soha ne utald el a vételárat vagy annak egy részét előre. A megrendelés előtt jó ötlet a hirdetést lementeni a számítógépre, mivel ha később - amikor az áru megérkezik - a csomagban nem az van, ami az ajánlatban szerepelt, könnyebb annak bizonyítása, hogy mire fizetted ki az adott vételárat.

A legjobb megoldás a személyes átvétel, de ha ez nem lehetséges, akkor az utánvétel lehetőségét kérd. Mivel internetes vásárlás esetén az eladó és a vevő nem találkozik egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja a terméket. E tény miatt az internetről történő vásárlásokkor mindig kellő körültekintéssel kell eljárni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha úgy érzed, minden óvintézkedés ellenére becsaptak, megkárosítottak, tegyél feljelentést a rendőrségen vagy telefonon a 112-es segélyhívó számon.

Fotók: Getty Images

Éjjel kapott egy SMS-t, másnapra eltűnt a pénze

A NAV nevében érkezett az üzenet, ami végül hatalmas átverésnek bizonyult.

Ezt is szeretjük