Ezeket állítsd át a telefonodon, és nehezebb lesz feltörni - A rendőrség tanácsai

Már néhány egyszerű óvintézkedéssel sokat tehetsz készüléked biztonságáért.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mobileszközök jelentősen megkönnyítik a mindennapokat. Mivel nemcsak otthon vagy a munkahelyen használod őket, nagyobb a kockázata, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek.

A legtöbben bizalmas és személyes adatokat tárolnak rajtuk, ezért elvesztésük vagy ellopásuk esetén a jogosulatlan személyek hozzáférhetnek az eszközön tárolt üzenetekhez, fényképekhez, videókhoz, személyes és bankkártyaadatokhoz, valamint a banki és közösségi oldalak bejelentkezési adataihoz. Az illetéktelen hozzáférésből adódó kockázatok elkerülése érdekében érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait.

Képernyőzár

Ha az eszköz nem kívánatos személy kezébe kerül, megfelelő védelem hiányában bárki könnyen hozzáférhet az adatokhoz. Ennek megelőzésére a legegyszerűbb, ha alkalmazod az automatikus képernyőzárat, így, ha nem használod az eszközt, az előre beállított idő után a képernyőzár automatikusan bekapcsol.  A telefon feloldásához használd a számodra legmegfelelőbb megoldást: kódszám, jelszó, ujjlenyomat, satöbbi. Ajánlott bekapcsolni a PIN-kód kérését is.

Távoli felügyelet beállítása

A távoli felügyelet használata esetén - amennyiben az eszköz be van kapcsolva, és csatlakozik az internethez - lehetőség van az eszköz helyének térképen történő megjelenítésére, illetve szükség esetén az eszközön tárolt felhasználói adatok és beállítások törlésére. Az ehhez szükséges applikáció az ismert alkalmazásboltokból letölthető.             

Frissítések és biztonsági beállítások

Frissítsd mobileszközeid operációs rendszerét minél előbb az erre vonatkozó figyelmeztetést követően. Az alkalmazások esetében engedélyezd, hogy automatikusan frissítsék magukat.  Ezek ugyanis olyan kritikus biztonsági réseket javíthatnak ki, melyek hiányát a hackerek kihasználhatják rosszindulatú programok telepítésére, bizalmas adatok megszerzésére.  Amennyiben éppen nem használod a Wi-Fit vagy bluetooth-t, érdemes kikapcsolni, ezzel is korlátozhatod az eszköz illetéktelen elérését.    

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Adatvédelem

A mobileszközökön tárolt adatokhoz nemcsak az eszköz megszerzésén keresztül lehet hozzájutni. Sok alkalmazás menti és szinkronizálja az adatokat - fájlokat, beállításokat, jelszavakat - valamilyen online tárhelyre, azaz a felhőbe.  Ez akár hasznos is lehet, hiszen az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén az adatok nem vesznek el. Fontos azonban, hogy a szinkronizáció csak a tudtoddal és belegyezéseddel történjen meg. Ha nem tartod szükségesnek az adott alkalmazásban az adatok szinkronizálását, akkor azt tiltsd le.

Biztonságos alkalmazások

A mobileszközökön futó alkalmazások - a részükre biztosított engedélyektől függően - hozzáférhetnek a személyes adatokhoz, fájlokhoz, fényképeket, videókat, hangfelvételt készíthetnek, ezeket pedig továbbíthatják az alkalmazás készítőinek.

  • A mobilalkalmazásokat mindig hivatalos alkalmazás-áruházból töltsd le! Ellenőrizd, hogy az eredeti alkalmazásról van-e szó! A bűnözők ugyanis hasonló neveket használnak, hogy megtévesszék a felhasználókat.
  • Üzenetben kapott linkről ne tölts le alkalmazásokat!
  • Letöltés előtt ellenőrizd az alkalmazás és a gyártó értékelését is. Szánj rá időt, és olvasd el a felhasználók véleményét. Válassz olyan alkalmazást, amit többen töltöttek le, és pozitív értékeléssel bír.
  • Ellenőrizd, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Ha nem tartod szükségesnek, akkor ne töltsd le. Például a navigációs programoknak szükségük lehet hozzáférni a telefon helyzetéhez, de egy zenelejátszónak már nem.

Biztonságos használat

  • A böngészőbe soha ne mentsd el a felhasználó nevét, jelszavát. Használj jelszókezelő alkalmazást!
  • A böngészőben megjelenő figyelemfelhívás - az eszköz fertőzött, tölts le vírusirtót, az eszköz elavult, frissítsd - célja, hogy valamilyen kártékony programot telepítsen az eszközre. Ilyen esetben ne tölts le semmit, és zárd be a böngészőt!
Ezt is szeretjük