Ez az év 10 legrosszabb jelszava: a tiéd is rajta van a listán?

A kutatók ötmillióból választották ki a legcsapnivalóbbakat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A kutatók ötmillióból választották ki a legcsapnivalóbbakat.

Úgy tűnik, valakinek nem használ a szép szó, merthogy hiába minden figyelmeztetés, az emberek továbbra sem fordítanak kellő gondot a jelszavuk megválasztására. 

A Splash Data hozta nyilvánosságra nemrégiben az év legrosszabb jelszavait, melyek többségükben egy óvodásnak sem okoznának különösebb fejtörést. Meglepő módon a dobogó legfelső fokán ezúttal is a tavalyi nyertest köszönthetjük, nevezetesen az 123456 jelszót. A második helyet szintén ugyanaz a jelölt bitorolja, ami nem más, mint a password, vagyis magyarul jelszó. A harmadik helyen pedig az - eggyel feljebb kúszva a tavalyihoz képest - 12345678 jelszó végzett. És íme, a többi: negyedik a qwerty, ötödik az 12345, hatodik az 123456789, hetedik a letmein, vagyis engedj be, nyolcadik az 1234567, kilencedik a football, a tizedik pedig az iloveyou, vagyis szeretlek.

Nagy árat fizethetsz a nemtörődömségedért

Morgan Slain, a SplashData vezérigazgatója szerint, bár az új Star Wars-film mindenképp örömre ad okot a fanok körében, a starwars és a starwise nem épp a legbiztonságosabb jelszó, tekintve, hogy a hackerek a pillanat töredéke alatt feltörhetik.  Az elcsépelt jelszavak között helyet kaptak a keresztnevek, a hobbik, de a különféle sportágak - foci - és autómárkák - ferrari, mercedes - szintén bekerültek a top 50-be.

Beidegződött rossz szokások

Az év legrosszabb jelszavait tartalmazó listát eredetileg figyelemfelkeltő szándékkal hívták életre a szakértők, hiszen az emberek nagy részének sajnos fogalma sincs a biztonságos internethasználatról, ahogy az egyre nagyobb méreteket öltő kiberbűnözés is hidegen hagyja a többséget. 

Slain eddigi tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a legkifinomultabb hackerek jól ismerik a felhasználók trükkjeit, így a nyilvánvaló tévhitek ellenére attól sem lesz biztonságosabb a jelszavad, ha a végére biggyesztesz egy-két számot.

Ehhez képest az EPC Group informatikai tanácsadó cég kutatásában rávilágítottak, hogy sokan annyira sem veszik a fáradságot, hogy bonyolultabb jelszót kreáljanak a passwordnél. A tanulmányból arra is fény derült, hogy a férfiak 2,8-szor gyakrabban választanak könnyen megfejthető jelszót, míg a vizsgálatban rész vevők mintegy egynegyede ugyanazt a belépőkódot használja minden felületen.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Így válassz okosan jelszót!

Az Epc Group a Daily Mailen öt pontban összefoglalta, hogyan érdemes jelszót generálni. A legfontosabb, hogy a kifejezés legyen könnyen megjegyezhető, mégis hosszú, és ne tartalmazzon speciális karaktereket.

  1. Ne használd ugyanazt a jelszót két helyen!
  2. A jelszavad ne tartalmazzon személyes információt vagy könnyen megfejthető kifejezést!
  3. Ahol csak lehetséges, válassz dupla jelszó-megerősítő kérdést!
  4. A vírusirtód mindig legyen naprakész!
  5. Tartsd magad távol a gyanúsnak tűnő weboldalaktól, és használd a biztonságos böngészés funkciót!
Ezt is szeretjük