A Facebook volt munkatársa mindenkit arra kér, lépjen ki az oldalról

Bennfentes exkolléga mondja meg kendőzetlen véleményét a legnagyobb online közösségről.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Komoly kritikával illette a Facebookot Chamath Palihapitiya, a vállalat egyik korábbi alelnöke. Ő maga 2005-től 2011-ig dolgozott Mark Zuckerberg gigacégénél, most pedig kíméletlenül beszámolt negatív tapasztalatairól.

Palihapitiya nem az első vezető, aki felszólalt a közösségi oldal ellen, de ő fogalmazott úgy először, hogy bűntudatot érez azért, mert részt vett a Facebook felhasználói táborának bővítésében. Mindenkinek azt tanácsolta, hogy tartson egy kis szünetet, és függessze fel a fiókját egy időre - vagy akár véglegesen.

Dopamin löketen élnek a felhasználók

A Srí Lanka-i származású szoftvermérnök úgy nyilatkozott, hogy etikai okok miatt sajnálja, hogy segített a Facebooknak a legnagyobb közösségi platformmá válni. Szerinte a felhasználóknál a like-ok és az online megnyilatkozások csupán "rövid távú, dopamin alapú visszacsatolások", amelyek tönkreteszik az egész társadalom működését.

Nincs civil diskurzus, együttműködés és tényleges interakció az emberek között, helyette bőven van félretájékoztatás, hamis és talmi népszerűség. A jelenleg saját befektetővállalattal rendelkező Palihapitiya gyerekeinek egyszerűen megtiltja, hogy használják a szájtot.

Minden közösségi médiát érint a kritika

A volt alelnök elmondta azt is a Stanford Egyetemen tartott beszédében, hogy a Facebook által generált online viselkedés globális problémát jelent, ami rombolja az emberek alapvető magatartását, és erősen befolyásolja azt, hogyan viszonyulnak a felhasználók egymáshoz. Az online közösségekben élő tagokra gyakorolt manipulációs hatást tartja Palihapitiya a legnagyobb veszélynek. A döntéseket nem lehet ellenőrizni, a hatásokat nem lehet irányítani. A lesújtó kritika nemcsak Zuckerberg vállalatára vonatkozott, hanem az összes közösségi médiaként definiált felületre, amelyeket "körön belülinek" nevezett a volt alelnök.

Nagyon ciki! 7 Facebook-profilkép, ami kínos helyzetbe hozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Reagált a Facebook

A hivatalos reakciók lassan érkeztek meg, és a közösségi oldal szóvivője óvatosan fogalmazott. Szerinte az, aki hat éve nem dolgozik a Facebooknál, nem láthatja, hogy mennyire átalakultak a Facebook etikai elvei, és a felhasználókhoz való viszonya. Az induláskor és az azt követő időszakban csak a tagszám bővülésére koncentráltak, azóta viszont tisztában lettek azzal, hogy a terjeszkedéssel együtt nőtt a felelősség is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt a kijelentést alátámaszthatja az is, hogy novemberben Mark Zuckerberg azt nyilatkozta, akár a profit csökkentését is bevállalják, csak hogy a megfelelő üzleti stratégiát és befektetéseket eszközöljék. Az alapítóatya szerint a közösség sokkal fontosabb a profit maximalizásánál. A Facebook jelenleg 2,07 milliárd havi aktív felhasználóval rendelkezik.

Ezt is szeretjük