Így vezess a csúszós úton, hogy ne történjen baleset: apró, de hasznos trükkök
Nem árt minden eshetőségre felkészülni.

csuszos ut2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az előrejelzések szerint a következő napokban ismét lehűl az idő, jövő héten pedig akár hó is eshet, ezért a saját érdekünkben ajánlott betartani az ilyenkor érvényes szabályokat. 

A közlekedési balesetek gyakori oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ilyenkor a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse autóját - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre.

A rendőrség tanácsai, hogyan vezess a csúszós úton

Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, mivel az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak. Az ónos eső, a hó, a jeges, néhol nyálkás utak mindennapossá válnak, főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és jeges útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami különös óvatosságot kíván.

A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek, ezért téli gumira kell őket cserélni. Már +7 °C hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság.

 

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra, valamint üzemanyagra is. Érdemes előre tájékozódni az út- és időjárási viszonyokról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Látni és látszani: a gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás.

A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét felhívják, hogy a jól működő világítás és a megfelelő öltözék - feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők - életeket menthet! Fontos tudni, hogy mind kerékpáron, mind gyalog lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a láthatósági mellény.

Ezt is szeretjük