Így vezess a csúszós úton, hogy ne történjen baleset: apró, de hasznos trükkök

Nem árt minden eshetőségre felkészülni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az előrejelzések szerint a következő napokban ismét lehűl az idő, jövő héten pedig akár hó is eshet, ezért a saját érdekünkben ajánlott betartani az ilyenkor érvényes szabályokat. 

A közlekedési balesetek gyakori oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ilyenkor a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse autóját - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre.

A rendőrség tanácsai, hogyan vezess a csúszós úton

Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, mivel az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak. Az ónos eső, a hó, a jeges, néhol nyálkás utak mindennapossá válnak, főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és jeges útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami különös óvatosságot kíván.

A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek, ezért téli gumira kell őket cserélni. Már +7 °C hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság.

 

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra, valamint üzemanyagra is. Érdemes előre tájékozódni az út- és időjárási viszonyokról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Látni és látszani: a gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás.

A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét felhívják, hogy a jól működő világítás és a megfelelő öltözék - feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők - életeket menthet! Fontos tudni, hogy mind kerékpáron, mind gyalog lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a láthatósági mellény.

Ezt is szeretjük