Télen is járhatsz biciklivel, csak pár egyszerű dolgot kell betartanod

A hideg, jeges napokon is ügyelj a biztonságra a kétkerekűn!

Az igazi tél elérkeztével jelentős csapadékmennyiségre, éjszakai fagyokra, csúszós utakra és ezzel összefüggésben a téli gumi, illetve szükség esetén hólánc használatára figyelmeztetik az autósokat. Vannak azonban, akiknek két keréken sem ér véget ilyenkor a szezon, és a kedvezőtlen idő dacára is útra kelnek motorral, robogóval, netán kerékpárral.

A Groupama Biztosító most a két keréken közlekedők számára gyűjtött össze hasznos tanácsokat ahhoz, hogy baleset nélkül vészelhessék át a telet. "Aki két keréken közlekedik télen, annak alapvető fontosságú a megfelelő közérzet biztosítása, és erre általában senki sem gondol" - kezdi egy fontos figyelmeztetéssel Kovács B. Róbert, a Groupama Tanpálya motoros vezetéstechnikai instruktora.

"Minél jobban átfázunk, annál veszélyesebbé válik a téli kétkerekűzés. Ennek oka, hogy éppen, mikor a szokottnál is fokozottabb figyelemre lenne szükség, kevésbé tudunk a forgalmi helyzetekre koncentrálni, és mozdulataink is nehézkesebbé válnak, így a reakcióidő értékes tizedmásodpercekkel nőhet." A járművek téliesítése jelentős anyagi ráfordítással járhat: az alapvető kiegészítők, mint a kesztyű, a vízhatlan cipő és a derékmelegítő mellett érdemes kézzsákot, lábtakarót és túraplexit is beszerezni.

Nagyobb kiadással jár, de sok segítséget jelenthet motorokon az ülés- és a markolatfűtés vagy akár a fűthető ruházat. "Mindemellett elengedhetetlen a láthatóságot segítő, élénk színű sisak és kabát" - hívja fel a figyelmet a szakértő. "Bizonyított, hogy a segítségükkel akár már háromszáz méterrel hamarabb észre lehet venni a közlekedőt."

Természetesen nemcsak autók esetében fontos az abroncscsere: ha biciklire még nem is, motorokra már elérhetőek téli gumik. "Kissé hidegebb, esős időben segíthetnek, de havas utakon való közlekedésre ezek sem teszik alkalmassá a járműveket" - figyelmeztet az instruktor. "Ha egy autó kicsit megcsúszik, még lehet korrigálni, de egy kétkerekűnél a jégen csúszás szinte kivédhetetlenül eséshez vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tapasztalataink szerint ilyen esetekben 70-75%-os a valószínűsége a lábsérülésnek, hiszen a motorosok a stabilitásukat a lábukkal igyekeznek visszanyerni." A balesetek elkerüléséhez a motorok és kerékpárok esetében is kerülni kell a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat. A fékezést a megszokottnál hamarabb kell megkezdeni, a járművet pedig finomabban dönteni, nagyobb íven, illetve kisebb sebességgel kigyorsítani a kanyarokból.

Ha mégis megtörténik a baj

Az autókhoz hasonlóan a motorkerékpárokra is van kötelező biztosítás, a saját károk megtérítésére a casco biztosítás nyújt fedezetet. "Kerékpárokra ugyan nem kötelező biztosítást kötni, a biztosító azonban erre is kínál megoldást. A Groupama lakásbiztosítása kiterjed az egy háztartásban élők kerékpáros baleseteire is, sőt, a lakásbiztosítási csomagnak része a felelősségbiztosítás is, mely kiterjed a kerékpár használójaként a másoknak okozott károkra is" - nyilatkozta Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának vezetője. "Arról végképp kevesen tudnak, pedig télen nagyon hasznos, hogy kerékpárra is köthető casco biztosítás, mely már töréskárok ellen is véd."

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük