Gyorsan merül a telefonod? Néhány trükkel a nap végéig kihúzza a töltöttség

Életmentő lehet, ha ismered ezeket a módszereket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán ismerős az a végtelenül bosszantó helyzet, amikor útközben jelzi a telefonod, hogy a töltöttségi szintje alacsony - jó eséllyel méghozzá akkor, amikor te épp egy fontos hívást vársz. Ha pedig előzőleg nem szerelkeztél fel vésztöltővel, könnyen az egész napodat megkeserítheti az aljzatkeresés és az aggodalom.

Bár jogosan várja el a mobil tulajdonosa, hogy az akkumulátor élettartama hosszú legyen, a merülést két tényező is meghatározza: az aznapi és a múltbeli használat. Az akkumulátorokról tudni érdemes, hogy lítiumionok segítségével tárolják az energiát, és ezek mozgásával adják le feszültséget, amit visszafordítani nem, de lassítani lehet.

Milyen gyakran töltsd?

A mobiltelefonoknak a töltési kapacitás 80%-át meg kell őrizniük 300-500 töltés után is, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos sok esetben már ennek töredéke után csökken a teljesítmény. 

Gyakori tévhit, hogy meg kell várni a teljes lemerülést a töltéshez - igazából viszont ez épp rövidíti az élettartamot. Természetesen az sem igaz, hogy a készülékek túltöltődhetnek, hiszen a telefon magától leállítja a műveletet. Az viszont tényleg jót tesz neki, ha néha kikapcsolod egy rövid időre.

Vészhelyzet esetén jó szolgálatot tehetnek a gyorstöltők, amik néhány óra, sőt, akár még rövidebb idő alatt töltik fel a telefont, de ezeket csak ritkán szabad alkalmazni, hiszen rohamos mértékben csökkenti a tárolókapacitást. A hőmérséklet sem mindegy: elvileg a 0°C és 45°C közötti tartomány az ideális a tárolásra, a közvetlen napfénytől viszont feltétlenül távol kell tartani.

Takarékoskodj az energiával!

Amikor úton vagy, és fogytán van mobilod töltöttségi szintje, érdemes bevetned néhány olyan praktikát, amellyel kicsit csalhatsz az energiafogyasztáson. Aaron Carroll és Gernot Heiser amerikai egyetemi professzorok elemzésükre alapozva gyűjtötték össze a legfontosabb tanácsokat, amelyekkel akár 40%-kal is megnövelhető az üzemidő.

  • Csökkentsd a fényerőt! Ha mindenképpen használni szeretnéd a telefont, vegyél le egy picit a fényéből, ezzel ugyanis sok energiát nyerhetsz. Eleinte furcsa lehet, de hamar hozzászokik a szemed.
  • Amennyiben a telefonodban van alacsony töltöttségi üzemmód, élj is vele a kritikus időben: ez csökkenti a háttérben futó frissítéseket, a teljesítményt és a fényerőt, cserébe viszont sokkal tovább bírja majd töltés nélkül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

  • A hívás közben a hálózat gyakorlatilag leszippantja az energiát, ezért a lehető legrövidebbre szorítsd ilyenkor a mondandódat!
  • 4G helyett inkább a Wi-Fi-re csatlakozz fel, ha internetezel, a mobiladat-kapcsolatot pedig kapcsold ki, hiszen ez is nagyon meríti a telefonodat.
  • Talán mondani sem kell, de ha nem muszáj, inkább hagyd a videós tartalmak lejátszását máskorra, hiszen ez az egyik leginkább energiaigényes művelet a telefonban.
  • Sokat segít az is, ha a repülőgép üzemmódot választod a telefonodon, ami többek között a GSM, a Wi-Fi, a Bluetooth és a GPS funkciókat tiltja le. Ezzel a minimálisra szorítod az energiahasználatot, bár természetesen így a funkciókat sem tudod majd használni.

Ha minden tanácsot betartasz, nagyon sok kellemetlenségtől óvhatod meg magadat.

Ezt is szeretjük