Enélkül nem nyaralás a nyaralás: 3-ból 2 magyar szenvedne a telefonja nélkül

Nem tudunk pihenni az okostelefonunk nélkül.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek
Nem tudunk pihenni az okostelefonunk nélkül.

A magyarok kétharmada nem tudja elképzelni a nyaralását az okostelefonja nélkül, amit leginkább fotózásra, navigációra, étterem és hotel keresésére használ a vakáció során - derült ki a Huawei megbízásából 12 európai országban (köztük Magyarországon) készített kutatásból.

Az Ipsos piac- és közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint a nyaralás egyre fontosabb kelléke a külső akkumulátor, a megkérdezettek harmada pedig gyorstöltő és extra tárhely, például SD kártya nélkül már útnak sem indul. A magyar válaszadók háromnegyede szerint az okostelefon sokkal egyszerűbbé teszi a vakációt.

Fotózunk és tájékozódunk

A kutatás eredményei alapján magyarok 95%-a készít fotókat a nyaralás ideje alatt, 78%-uk pedig navigációs alkalmazást is használt legutóbbi útja során. A térkép applikáció segítségét még ennél is többen, a megkérdezettek 84%-a vette igénybe. A magyarok 59%-a viszont előre gondolkodott, és még az utazása előtt letöltötte úti célja térképét, hogy offline is böngészhesse azt.

Többségük (58%) előszeretettel használja hotel és étterem értékelések keresésére és olvasására a mobilját, 38%-uk pedig foglalási adatait vagy elektronikus jegyét is az okostelefonján tartotta. A QR-kódok ideje viszont leáldozóban van, a mobilfizetés pedig még nem igazán népszerű: mindössze a megkérdezettek 27-27%-a élt ezzel a két lehetőséggel útja során. Leginkább a dél- és kelet-európai országokban élők értettek egyet azzal, hogy az okostelefon jelentősen megkönnyíti az utazást. Nálunk is igen sokan gondolják ezt: a magyar válaszadók 76%-a vélekedett így.

Külső akkumulátor és tárhely

A kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott, hogy nyaralás alatt többek között a készülék tárhelyének véges kapacitása miatt a fotókat és videókat másik eszközre kell mentenie, például laptopra vagy tabletre. A válaszadók 47%-ának a nyaralás alatt problémát okoz, hogy nincs elegendő tárhelye az okostelefonján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Az utazók aggódnak az akkumulátor lemerülése miatt is - a válaszadók ötöde nyilatkozott úgy, hogy vakációja során előfordult, hogy épp akkor merült le a telefonja, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. A megkérdezettek 37%-a értett egyet azzal, hogy gyakran jelent számukra nehézséget az, hogy feltöltve tartsák a készülékeiket. A felhasználók ezt a problémát gyorstöltővel vagy külső akkumulátorral próbálják megoldani, főleg a fiatalok: a 18-24 évesek fele vitt magával ilyen eszközt a legutóbbi nyaralására.

A magyarok leginkább itthon töltik a nyarat

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok leginkább várost látogattak a nyaralásuk alatt: 53%-uk adta ezt a választ, míg a második legnépszerűbb nyaralási helyszín a tópart lett 42%-kal. A kutatás adatai szerint a magyarok több mint fele itthon tölti a vakációt. Jóval kevesebben (23%) vannak, akik csak külföldre utaznak a nyári hónapokban, illetve érdekesség, hogy ugyanilyen arányban vannak azok, akik itthon és külföldön is megejtenek egy-egy nyaralást.

Ezt is szeretjük