Új módszerrel próbálkoznak az unokázós csalók - A rendőrség erre hívja fel a figyelmet
Új módszerrel próbálnak pénzt kicsalni a jóhiszemű idősektől idegenek.

csalás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közelmúltban több alkalommal is pénzt próbáltak meg kicsalni ismeretlenek gyanútlan hozzátartozóktól. A módszer szerint telefonon hívják fel az időseket, akiktől pénzt kérnek unokájuk, gyermekük helyzetére hivatkozva.

Azt kérik, hogy bankkártyájuk adatait adják meg, és az arról leemelt pénzzel már rendezni is tudják az éppen aktuális bírságot vagy az orvosi kezelés árát.

Erre hívja fel a figyelmet a rendőrség

A bankkártya adatait - az azon szereplő számsor, a biztonsági kód, internetes biztonsági kód - senki ne adja meg idegennek, bármire is hivatkozzon a telefonban. Ilyen megkeresés esetén kérjen visszahívást a telefonálótól, addig pedig győződjön meg róla, hogy rokona valóban segítségre szorul, vagy éppen csalással próbálnak pénzt szerezni tőle. Ne döntsenek egyedül, minden esetben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

csalás1
Fotó: BakiBG / Getty Images Hungary

Ha az unoka, a gyermek biztonságban van, azonnal hívják a rendőrséget, és tegyenek bejelentést az esetről. Kiemelten fontos, hogy idős hozzátartozóival mindenki több alkalommal is beszéljen a csalási módszerekről! Készítsék fel őket arra, hogy ilyen esetben mi a teendő, legyen kialakított módszertana annak, ha egy idegen pénzt próbálna meg kérni a nagyszülőtől. A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mit tegyenek. Bűncselekmény gyanúja esetén, vagy ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon.

Aljas módszerekkel próbálkoznak a csalók: a rendőrség figyelmeztet a trükkökre

Ha ismered a módszereiket, könnyebb kivédeni a trükkös csalókat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük