Aljas módszerekkel próbálkoznak a csalók: a rendőrség figyelmeztet a trükkökre
Ha ismered a módszereiket, könnyebb kivédeni a trükkös csalókat.

csenget
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trükkös lopások olyan különböző módszerekkel elkövetett bűncselekmények, melyeknél a tettesek jellemzően az időskorú sértetteket saját otthonaikban megtévesztéssel károsítják meg. Az ilyen emberek a végsőkig kihasználják áldozataik életkorát, az ebből fakadó testi és szellemi állapotukat, hiszékenységüket és jóindulatukat. A rendőrség most sorra vette a leggyakoribb módszereket, hogy könnyebb legyen elkerülni a bajt.

Gyakran járják a vidéket házaló árusok és iparosok, akik olcsó, de általában nem megfelelő minőségű termékkel - ágynemű, edények, egészségügyi termékek - dunyha-, hagyatékfelvásárlási ürüggyel, javítási, szerelési ajánlattal próbálják megkárosítani az embereket. A vásárlók, megrendelők az esetek nagy részében garancia nélküli, használhatatlan, silány minőségű termékeket, szolgáltatásokat kapnak.

Az elkövetők rugalmasak, és rendkívül gyorsan alkalmazkodnak egy adott szituációhoz. Minden esetben egy cél vezérli őket, a sértett értékeinek, pénzének megszerzése. Hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak az idős emberre, elterelve annak figyelmét, vagy - egy kilátásba helyezett haszon reményében - elaltatva gyanakvását, bizalmatlanságát.

A tettesek által alkalmazott módszer lényege, hogy amíg valami hihető ürügy címén beszélgetés kezdődik, kifigyelik, hogy mennyi pénz van a sértettnél, honnan veszi azt elő, feltérképezik a lakást, mozdítható értékeket keresve. Közben persze észrevétlenül ki is kérdezik a sértettet anyagi helyzetéről, családi állapotáról és minden olyan körülményről, melyek ismeretében egy bűncselekmény a későbbiek során könnyebben kivitelezhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A módszerek tehát roppant változatosak, ám kellő körültekintéssel az áldozattá válás elkerülhető. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy ne higgyen a megtévesztő ígéreteknek, ne engedjen illetéktelent az ingatlanába!

Fotók: Getty Images

Így tedd betörőbiztossá az otthonodat nyáron

Nyáron a szokásosnál is jobban előtérbe kerül az otthonok biztonságának kérdése, hisz ideig-óráig őrizetlenül maradhat a ház. A rendőrség mindenki figyelmét felhívja a nyaralás alatt bekövetkező gyakori bűncselekményre, a lakásbetörésre, illetve annak elkerülési lehetőségeire.

Ezt is szeretjük