Óriási baj lehet egyetlen hívásból: a legpofátlanabb telefonos csalásra figyelmeztet a rendőrség

Kampány indult az unokázós csalások kivédésére Pest megyében.

unokazos-csalasok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bontsa a vonalat! címmel indított kampányt hétfőn a rendőrség Pest megye 13 rendőrkapitányságán az úgynevezett unokázós csalások kivédésére - közölte Latorovszky Gábor, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese.

Latorovszky ismertette, hogy ennél a bűncselekménynél ismeretlenek hívnak fel időseket, és unokájukra vagy más szerettükre hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni tőlük. A most induló program célja, hogy az információk átadásával, figyelemfelhívással megakadályozzák az áldozattá válást. Az országban akár több száz ilyen telefonhívás is indulhat naponta.

Az elkövetők módszere

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetők általában este, az unokára hivatkozva hívják fel az időseket, és már-már síró hangon kérik a nagyszülő segítségét. - Az elkövetők felkészültek, határozottak és minden hájjal megkentek - mondta. Kiemelte, hatékonyabban tud dolgozni a rendőrség, ha együttműködő partnereket talál.

Sok embert tudtak már megszólítani. Az érintett idősebbeket hírlevéllel, plakátokkal, interaktív vetélkedőkkel, kortársképzéssel készítik fel, a résztvevők pedig az ismeretek átadásával, továbbításával segítik a megelőzést. A fiatalabb korosztályokhoz, hozzátartozókhoz is eljutnak - folytatta -, például a Csalóakadémia című rövidfilmmel vagy a közösségi oldalak segítségével.

Mi a teendő, ha unokázós csaló hív?

Az osztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy ismeretlenek hívása esetén bontani kell a vonalat, és hívni a 112-es segélyhívó számot. Beszélt arról is, hogy nem a telefonkönyv a csalók egyetlen forrása, a közösségi oldalakról, beszélgetésekből is szereznek információkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Bontsa a vonalat! speciális, intenzív bűnmegelőzési program során a rendőrség munkatársai személyesen is megkeresik az időseket tanácsokkal, tájékoztatással és szórólapokkal is, amelyek a telefon mellé állítva emlékeztetik őket a veszélyre. Latorovszky Gábor beszélt a körzeti megbízottak szerepéről is, akik helyismeretük révén segíthetik elérni az idősebbeket. Hozzátette: a civilek mellett az egyházakat is megkeresik, hogy minél több embert érjenek el.

Fotók: MTI/Mohai Balázs

Így tedd betörőbiztossá az otthonodat nyáron

Nyáron a szokásosnál is jobban előtérbe kerül az otthonok biztonságának kérdése, hisz ideig-óráig őrizetlenül maradhat a ház. A rendőrség mindenki figyelmét felhívja a nyaralás alatt bekövetkező gyakori bűncselekményre, a lakásbetörésre, illetve annak elkerülési lehetőségeire.

Ezt is szeretjük