Hihetetlen, de erre is hatással van a klímaváltozás: miért lesz több a bűncselekmény?

A globális felmelegedés miatt megugorhat az erőszakos bűncselekmények száma.

tolvaj
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás miatt évente akár több tízezerrel is nőhet az erőszakos bűncselekmények aránya - figyelmeztetnek új tanulmányukban amerikai kutatók.

- Attól függően, hogy milyen gyorsan emelkedik a hőmérséklet, akár két-három millió erőszakos bűncselekménnyel is több történhet mostantól a század végéig ahhoz képest, mintha egy nem felmelegedő világban élnénk - mondta el Ryan Harp, a boulderi Coloradói Egyetem Környezettudományi Kooperatív Kutatóintézetének kutatója, az Environmental Research Letters folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

Hogyan függ össze a bűncselekmények száma az időjárással?

Harp és a tanulmány társszerzője, Kris Karnauskas, az egyetem légköri és óceántudományi karának adjunktusa 2018-ban az FBI bűnügyi adatbázisát és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal - NOAA - klímaadatait elemezte, kapcsolatot keresve a felmelegedés és a bűncselekmények aránya között, különösképpen a téli időszakban.

A melegebb teleken ugyanis több erőszakos bűncselekmény, bántalmazás és rablás történik, valószínűleg azért, mert a kevésbé rossz idő több alkalmat nyújt az emberek közötti interakcióra - számolt be a tanulmányról az eurekalert.org portál. A kutatás az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozik, de a folytatódó klímaváltozási tendencia mellett a világ más részeire is kiterjedhet a minta.

A kutatócsoport 42 klímamodell és a korábbi kutatásaikban feltárt matematikai összefüggések összekapcsolása révén próbálták meghatározni a jövőben bekövetkező bűnesetek számát. A kutatók olyan faktorokat is figyelembe vettek, amelyeket korábban nem vettek számításba, köztük a bűnözés arányának az évszakok közötti és az ország különböző régiói szerinti eltéréseit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Egyelőre csak a felszínt kezdtük kapargatni azzal kapcsolatban, hogyan hat a klímaváltozás az emberekre, különösen a szociális rendszerek és egészség révén. Egy olyan jövőt látunk, ahol ezek az eredmények hatással lesznek a tervezésre és az erőforrások elosztására az egészségügyi, a bűnüldözési és igazságszolgáltatási közösségek körében is - fogalmazott Karnauskas.

Fotók: Getty Images

Kiszáradt a világ legszélesebb vízesése

A Viktória vízesés 1708 méter széles zuhataga a legszélesebb volt a világon. A Zambia és Zimbabwe határán fekvő vízesés óriási víztömegéből most szinte semmi sem látszik, mivel a 2019-es, példa nélküli szárazság rekordalacsonyra csökkentette a Zambézi vízszintjét.

Ezt is szeretjük