Így tedd betörőbiztossá az otthonodat nyáron: a rendőrség tanácsai

A rendőrség tippjei segítenek, hogy a lehető leghatékonyabban védekezz a betörés ellen.

betoro
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron, a szabadságok és utazások évszakában a szokásosnál is jobban előtérbe kerül az otthonok biztonságának kérdése, hisz ideig-óráig őrizetlenül maradhat a ház. A rendőrség mindenki figyelmét felhívja a nyaralás alatt bekövetkező gyakori bűncselekményre, a lakásbetörésre, illetve annak elkerülési lehetőségeire.

Az otthon az az intim szféra, ahol mindenki maximális biztonságban szeretne lenni, kellemetlen meglepetések nélkül. A cél az, hogy a jól megérdemelt vakáció végeztével a lakásba visszatérve ne egy feldúlt hely várja a tulajdonost. Egy betörés alkalmával az ott élőket nem pusztán anyagi kár érheti, hanem súlyos pszichés trauma is.

Otthona biztonságáért mindenki maga tehet a legtöbbet. A kellemetlenségek elkerülésének érdekében a rendőrség néhány tanáccsal segíti a nyugodt pihenést. Ahogyan a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az EUCPN kampánya is fogalmaz: Keep the surprises for your holiday!, azaz Hagyd a meglepetéseket a nyaralására! Fogadd meg az alábbi tippeket!

Tippek betörés ellen

A közösségi média nem utazási napló: nem jó mindenkivel tudatni, hogy mikortól marad felügyelet nélkül a lakás. Nagyon gondold át, hogy kikkel osztod meg az üdülés részleteit. Lakásod belső tereiről sem érdemes posztolni. Ezekről a képekről a bűnelkövető fontos információkat nyerhet.

Nézz körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, mely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. A villanyóra szekrényét zárd be biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.

A lakás mechanikai, elektronikai védelméről vagy akár emberi felügyeletről az anyagi lehetőségeknek megfelelően érdemes gondoskodni. Kérj meg egy megbízható szomszédot, családtagot, hogy látogassa otthonodat rendszeresen és látványosan: húzza fel időnként a redőnyt, kapcsoljon villanyt, ürítse a postaládát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagy segítség, ha a megbízható személy a szemétszállítási napokon a kukát is kihelyezi a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem. Hosszabb út esetén nem árt, ha a fűnyírást is elvégzi. Fontos, hogy a megbízott tudja a pontos címet, ahol a vakációt töltöd, és egy telefonszámot, ahol baj esetén feltétlenül el tud érni.

Fotók: Getty Images.

Tíz lakás, ahol esélyük sincs a betörőknek

Azt már sokszor leírtuk, hogy hol nincs biztonságban a pénz egy lakásban, az internetezők viszont néhány olyan ötletet is megmutattak, ahol a betörőknek eszük ágában sem lenne megnézni. Ezek kreatív, a lakásra szabott ötletek, ezért szerencsére attól sem kell tartani, hogy a rablók minden lakásban ezeket keresgélik majd.

Ezt is szeretjük