Újra támadnak a házaló csalók: hihető indokkal csengetnek be
A rendőrség közleménye magukat gázszerelőnek kiadó csalókra hívja fel a figyelmet.

csalo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember idősebb korára általában kevésbé szemfüles, ezért lehetséges, hogy a nénik és bácsik könnyebben és gyorsabban bizalmukba fogadnak akár vadidegeneket is. Sajnos a csalók ezt jól tudják, és képesek úgy behálózni gyanútlan áldozataikat, hogy azok észre sem veszik.

Az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy magukat gázszerelőnek kiadó személyek csengettek be otthonokba, és a gázrendszer felmérését színlelték, majd előleget kértek. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy fogadják meg tanácsaikat, és hívják fel rá a környezetükben élő idősebb ismerőseik, rokonaik figyelmét is.

Hogyan lehet védekezni a csalók ellen?

Nem szabad otthon nagy mennyiségű készpénzt tartani, és az értékekkel hivalkodni. Otthon tartózkodás esetén is zárva kell tartani a lakásajtót és a kaput. Nem szabad beengedni idegeneket a házba, udvarba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek!

Ha díjbeszedő, egyéb hivatalos személyek vagy idegenek érkeznek, igazolványt kell kérni tőlük, és nem árt áthívni a szomszédot, ismerőst, vagy felhívni rokont, gyermeket, hogy ők kérjenek segítséget a rendőrségtől. Jótékonysági célra gyűjtögetőktől tanácsos csekket kérni, nem szabad nekik készpénzt adni, beengedni a lakásba, és főleg tilos elővenni jelenlétükben a pénztárcát vagy az otthon tárolt pénzt!

Fontos tudni: az a pénz, amit a postás kézbesít, a nyugdíj, vagy amit a pénzintézetek folyósítanak, tárolnak, az nem lehet hamis, nem kell utólag ellenőrizni, mert az már ellenőrzött. Postaládára, az ajtón a névtáblára elég csak vezetéknevet írni, ne lehessen következtetni az ott lakó nemére, családi állapotára, vagy a keresztnév ismeretében ismeretségre hivatkozni. Ezenkívül érdemes saját biztonsági hálót kiépíteni a közelben lakó, könnyen elérhető, megbízható személyekből, akiktől azonnal segítséget lehet kérni, akár telefonon is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A telefonszám mindig legyen a telefon közelében. Ez nemcsak akkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból is. Ha az ember mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne egyedül tegye!

Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor tárcsázni kell a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es, ingyenesen hívható számokon. A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény csak terv marad.

Végül, de nem utolsósorban a további bűncselekmények megelőzése érdekében lehetőség szerint alaposan meg kell figyelni a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá, felírni gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, és erről tájékoztatni a rendőrséget.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük