Újra támadnak a házaló csalók: hihető indokkal csengetnek be

A rendőrség közleménye magukat gázszerelőnek kiadó csalókra hívja fel a figyelmet.

csalo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember idősebb korára általában kevésbé szemfüles, ezért lehetséges, hogy a nénik és bácsik könnyebben és gyorsabban bizalmukba fogadnak akár vadidegeneket is. Sajnos a csalók ezt jól tudják, és képesek úgy behálózni gyanútlan áldozataikat, hogy azok észre sem veszik.

Az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy magukat gázszerelőnek kiadó személyek csengettek be otthonokba, és a gázrendszer felmérését színlelték, majd előleget kértek. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy fogadják meg tanácsaikat, és hívják fel rá a környezetükben élő idősebb ismerőseik, rokonaik figyelmét is.

Hogyan lehet védekezni a csalók ellen?

Nem szabad otthon nagy mennyiségű készpénzt tartani, és az értékekkel hivalkodni. Otthon tartózkodás esetén is zárva kell tartani a lakásajtót és a kaput. Nem szabad beengedni idegeneket a házba, udvarba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek!

Ha díjbeszedő, egyéb hivatalos személyek vagy idegenek érkeznek, igazolványt kell kérni tőlük, és nem árt áthívni a szomszédot, ismerőst, vagy felhívni rokont, gyermeket, hogy ők kérjenek segítséget a rendőrségtől. Jótékonysági célra gyűjtögetőktől tanácsos csekket kérni, nem szabad nekik készpénzt adni, beengedni a lakásba, és főleg tilos elővenni jelenlétükben a pénztárcát vagy az otthon tárolt pénzt!

Fontos tudni: az a pénz, amit a postás kézbesít, a nyugdíj, vagy amit a pénzintézetek folyósítanak, tárolnak, az nem lehet hamis, nem kell utólag ellenőrizni, mert az már ellenőrzött. Postaládára, az ajtón a névtáblára elég csak vezetéknevet írni, ne lehessen következtetni az ott lakó nemére, családi állapotára, vagy a keresztnév ismeretében ismeretségre hivatkozni. Ezenkívül érdemes saját biztonsági hálót kiépíteni a közelben lakó, könnyen elérhető, megbízható személyekből, akiktől azonnal segítséget lehet kérni, akár telefonon is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A telefonszám mindig legyen a telefon közelében. Ez nemcsak akkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból is. Ha az ember mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne egyedül tegye!

Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor tárcsázni kell a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es, ingyenesen hívható számokon. A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény csak terv marad.

Végül, de nem utolsósorban a további bűncselekmények megelőzése érdekében lehetőség szerint alaposan meg kell figyelni a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá, felírni gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, és erről tájékoztatni a rendőrséget.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük