Újfajta módszerrel hatolnak be a betörők: szinte lehetetlen kivédeni

Senki nem fejleszti a technikáját olyan professzionálisan, mint a tolvajok.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A biztonsági szakemberek szerint tíz tervezett betörésből kilenc megvalósul, és ez elsősorban a gyengén kivitelezett és védelemmel nem ellátott ajtó- és ablakzárak miatt történik. 

A betörők már régen továbbléptek az olyan hagyományos feltörési technikákon, mint a nyílászárók befeszítése, a kifigyeléses módszer vagy az ablaküveg betörése.

Kopogtatás és fagyasztás

Mint minden újfajta módszer, a kopogtatós is terjedőben van. Ezzel a zárat védő úgynevezett cilinderbetétet lehet külsérelmi nyomok nélkül és gyorsan feltörni. Egy speciális kivitelezésű kulcsot helyeznek a betétbe, majd azt ütögetve a zár kipattan. A módszer a fizika elvei alapján működik, a zárást biztosító csapok blokkolása az ütögetéstől kipattan, és a henger elfordul. A szakemberek szerint zárba csúsztatható, pajzsszerű pánttal lehet védekezni, mely hozzáférhetetlenné teszi a betétet.

A fagyasztásos módszer nagyon egyszerű elven alapul. Ha egy tárgyat gyorsan és intenzíven nagyon alacsony hőmérsékletűre hűtenek, az törékeny és merev lesz. Bármilyen ajtózár drasztikus lehűtése után sokkal egyszerűbb a durva fizikai behatás, vagyis könnyen be lehet rúgni, feszíteni és törni az ajtót. A lehűtés folyékony nitrogénnel történik, ezzel azonban óvatosan és gyorsan kell bánni, mert sérüléseket okozhat, így általában csak profi betörők dolgoznak vele.

Előfordul, hogy egy betörési kísérletnek tűnő eset valójában egészen más. Ez is ilyen volt, a rendőrség és a házban élők is jót nevettek az eseten. 

Betöréshez riasztották a rendőröket: amit a házban találtak, arra senki sem számított

Nézegess képeket!

Elolvasom

Pumpás betörés és magkihúzás

Nem mindegy, hogy az ember csukja vagy zárja az ajtót. Az előbbinél könnyebb alkalmazni a pumpás betörést, melynek során a tolvaj egy masszív anyagú, lapos műanyag palackot ékel az ajtó és a tokja közé. Ezt utána felfújja, és a növekvő térfogat nyomása kifeszíti az ajtót. Az eljárás hangos, és csak nagyon gyenge zárak feltörésére alkalmas.

A magkihúzás során a zárbetét magjába egy speciális csavart csavaroznak, majd azt tekerve magát a magot tépik ki. Ehhez speciális célszerszámok szükségesek, melyek költségesek, így nem olyan általános ez az eljárás. A vagyonvédelemmel foglalkozó cégek egy- vagy kétoldali biztonsági megerősítést és védelmet javasolnak az ajtókra a módszer ellen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A savazás és finom nyitás

Nyugaton létezik a savval történő zárfeltörési módszer is. A zárbetétbe tömény savat fecskendeznek be, mely szétmarja a betét lamelláit, és a zár tönkremegy, az ajtó pedig könnyebben feltörhető. A biztonsági ajtókat gyártó cégek saválló zárbetétek vásárlását ajánlják védekezésül, borsos összegért.

A finom nyitás elterjedt módszer, főleg zárfésűvel végzik a tapasztaltabb betörők. Időigényes eljárás, de nemcsak a silányabb, hanem a középkategóriás zárakat is simán nyitja. A modernebb elektromos zárfésűk a zár hengerét kis erővel, de dinamikusan feszítik fel. Ez ellen prémium kategóriás zárbetétek beszerelését javasolják a szakemberek.

A vagyonvédelem is fejleszti a technikáit

A biztonságtechnikai szakemberek és gyártók széles spektrumon nyújtanak segítséget ahhoz, hogy az ingó- és ingatlanvagyont hatékonyan lehessen megvédeni. A hagyományos ajtók helyett acél biztonsági nyílászárókat javasolnak, betörést gátló acélcsapokkal. Ezek az ajtók zsanér felőli oldalának védelmét is garantálják. A biometrikus technológiával működő zárak már nemcsak a jövő technológiái. Az ujjlenyomat-felismerő és beléptető rendszerekkel kiemelt biztonsági szintet lehet fenntartani a lakásban. 

Ezt is szeretjük