Az autódra pályáznak a tolvajok: 5 tanács a rendőrségtől, amivel kivédheted a lopást
A legtöbb tulajdonos úgy gondolja, hogy ez vele úgysem fordulhat elő.

autó lopás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ellophatatlan autó valószínűleg nincs, de kevés odafigyeléssel, megelőző intézkedésekkel csökkenteni lehet annak az esélyét, hogy a mi autónkat törjék fel.

Az autó védelmének több módszere van, az elektronikus és a mechanikus lopásgátló felszerelések mellett a felelősségtudatos hozzáállás is sokat segít.

Ezt teheted az autódért és a lelki nyugalmadért

A következő tanácsok evidensnek tűnnek, mégis az autósok nagy része a felét sem tartja be. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési ajánlásait érdemes megfogadni, mert nagyon sok kellemetlenségtől szabadíthatnak meg.

  • Ha a gépkocsival leparkolsz, ellenőrizd, hogy valóban bezáródott-e a jármű ajtaja, és mindig várd meg a fény- vagy hangjeleket. A bűnözők egy egyszerű eszközzel blokkolhatják a központi zárat, a módszereik pedig olyan kifinomultak, hogy megéri kivárni azt a pár másodpercet, amíg biztosan bezáródnak az ajtók.
  • Kijelölt vagy őrzött parkolóban, az esti órákban lehetőleg kivilágított helyen parkolj. A tolvajok mindig kerülik a fényt és a kamerák hatószögéből kieső területeket. A nyugalmad érdekében érdemes inkább több kört menni, és kiválasztani a legbiztonságosabbnak tűnő helyet.
  • Mielőtt kiszállsz az autóból, ne felejtsd el az ablakot felhúzni. A hátsó ablakokat nagyobb valószínűséggel hagyják nyitva a hátul utazók, arra is ügyelni kell.
  • Ne hagyd a személyes irataidat, bankkártyádat, lakáskulcsot és egyéb értékeket az utastérben. Nagyon sokan felejtik a laptopjukat az autóban a mellettük lévő ülésen, amikor beugranak a munka után vásárolni, megkockáztatva ezzel, hogy ellopják azok, akik kívülről látják az értékes tárgyat. Ha nincs kedved magaddal vinni, legalább a csomagtartóban helyezd el.
  • Ha van rá lehetőséged, alkalmazz minőségi mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket a gépkocsidon. Ez is egy olyan befektetés, amely – még ha költséges is – bizonyosan behozza az árát, ha távol tartja a tolvajokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha mégis megtörténik a baj, vagy bűncselekményt észlelsz mások kocsiján, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget a 112-es központi segélyhívón. Gondolj bele, hogy te is mennyire értékelnéd, hogy más is megteszi érted ugyanezt, ha esetleg a te járművedet próbálják ellopni. Vigyázz a tulajdonodra, de ha megteheted, a máséra is figyelj.

Ezt is szeretjük