Penész, gépolaj- és rothadt íz
Leteszteltük a savanyú uborkákat!
Az uborkát a legtöbben szeretik, ám csak azokat, amelyek ehetőek is. 16 fajtát teszteltünkk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az uborka a legváltozatosabban elkészíthető savanyúság: készül belőle friss saláta, remek alapanyag vegyes salátákhoz, pompás, ha kovászolják, ecetes változatát is sokan szeretik, mások viszont a sós-vizesre esküsznek.

A legtöbb mégis a csemegeuborkából fogy, így át kíváncsiak lettünk rá, milyenek a boltokban kapható üveges fajták.

De milyen a jó uborka?

A meghatározás szerint az uborka színe jellegzetes olajzöld, illata kellemes, íze harmonikus, a fűszerezése jellemző. Állománya harsogóan ropogós, leve pedig áttetsző, mely a felhasznált fűszerekkel és az alakjukat megőrző díszítőanyagokkal teljes. A Rege termékcsalád gyártója ezeket a követelményeket a következőképpen fogalmazza meg vásárlói számára: "a Rege termékekből áradó életérzést mindenki megérzi, aki megkóstolja és megismeri egyedi ízvilágukat. Egyszerre nyújtják a korszerűség és a hagyomány élményét. Az elkészítési módszer hagyományőrző..."
Nos, nem árulunk zsákbamacskát, elmondjuk, hogy mit tapasztaltunk.

Válogattunk, mértünk, kóstoltunk

A tesztbe válogatott 16 üveg uborka kiválasztásának szempontja ezúttal is az volt, hogy a piacon kapható választék zömét lefedje. Olyan helyeken vásároltuk tehát a tesztelésre szánt savanyúságokat, ahol a legtöbb ember megfordul. A tesztelők első feladata az uborkák hosszának mérése volt, de nemcsak azért, mert a szabály az szabály: nyílt titok, minél kisebb az uborka annál drágább, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, a gyártók betartják-e a méretekre vonatkozó előírásokat!

A mérések bizony sok eltérést mutattak, például a magát 6-9 cm-esnek mondó Picanta üvege 10 cm-es uborkákat rejtett, és a Bonduelle 3-6 cm-es uborkákat ígérő üvegében is lapultak 7 cm-es példányok. A külsőnél maradva: kellemetlen meglepetés, de tény, hogy a savanyúságok nagyobbik hányadában az uborkák barnás-sárgás színűek voltak, hírből sem ismerték a jellegzetes olajzöld árnyalatokat. Az uborkák leve sem szerepelt nagyon jól, sok volt a zavaros, opálos, és akadt olyan is, amelyiknek - Gloster - fehéres színű, ismeretlen anyag úszott a tetején. Ami pedig az uborkák formáját illeti, a szigorú bírálók találtak ducit, dagit - TESCO -, a Rege termékének pedig hosszú "bajsza" volt. Száz szónak is egy a vége, a tesztelt csemegeuborkák súlyosan alulmúltak minden várakozást...

Harsogóan ropogós egy sem volt

A szakértők véleménye nem változott a kóstolás után sem. Sőt! A savanyúságokkal kapcsolatban tett megállapítások a következő, egyáltalán nem dicsérő szavak köré csoportosultak: puha, üreges, vastag a héja, túlságosan ecetes, fura illata van, gépolaj ízű és még hosszan sorolhatnánk.

A CBA csemegeuborkája annyira rossznak bizonyult – büdös volt, rothadt ízű és penészes –, hogy nulla pontot kapott. A COOP Gazdasszony jellegű uborkájának íze pedig leginkább a gépolajra emlékeztetett, úgyhogy szintén nulla pontot, azaz nem megfelelő minősítést kapott. Kiváló egy sem akadt, jó minősítést is csupán négy uborka - Bonduelle, Presto, Dawtona, Rege - ért el.

Kívül-belül hasznos
  • Az uborka - Cucumis sativus - C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, viszont sok magnézium, kalcium, kálium, foszfor, nátrium és vas is van benne.
  • Kedvező hatással van a gyomor működésére, nagy káliumtartalma pedig vízhajtó hatású. Levét reumás fájdalmak ellen is hatásosnak tartják, de kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, vagyis fiatalító hatású.
  • Az uborkalé, vagy uborkapép hűsít, ezért kiválóan alkamazható a bőr nyugtatására rovarcsípés esetén.
  • A sérült bőrre legjobb a pépesített uborkából készített borogatás. Ha a leégett bőrre uborkát helyezel, nem hólyagosodik fel a helye.
  • Ha a bőrödön kiütések keletkeznek, és gyanítható, hogy kirándulás közben mérgező növénnyel akadtál össze, akkor tegyél uborkalevet vagy pépet a kipirosodott területre.
  • A meghámozott és lereszelt uborkát egy evőkanál mézzel elkeverve kitűnő pakolást kaphatsz. Az arcodra kent pakolást fedd le, majd 20 perc után ásványvízzel mosd le! Kitűnően frissítheted vele a bőröd.
2007. november 8-tól már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin novemberi számának tartalmából:
  • Megtaláltuk az igazit! Uborka és pepperóni háziteszt
  • Rájuk bízhatjuk magunkat? Német navigációs rendszerek tesztje
  • Drágák, de mindent tudnak: sílécteszt
  • Pro és kontra: csábító életjáradéki szerződések
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük