Hatékonyabb, aki otthonról dolgozik? Érdekes választ adtak a főnökök

Egy friss tanulmány annak járt utána, miért egyre népszerűbb a távmunka.

home-office

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A távmunka megállíthatatlanul terjed, egyes előrejelzések szerint ez a jövő foglalkoztatási formája, és tíz éven belül minden harmadik munkavállaló a munkahelyétől távol fog dolgozni. Az ilyen formában tevékenykedők jellemzően otthonról, kávézókból és coworking irodákból dolgoznak, utóbbiak száma hazánkban is ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években.

Világszerte, így hazánkban is egyre népszerűbb ez a trend: a munkavállalók nagyobb szabadságot élveznek, és gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatnak, míg a munkáltató jelentős költségeket takaríthat meg egy fix munkaállomás megszüntetésével. De mennyi időt töltenek egy nap munkával a távmunkában dolgozók? Mennyire hatékonyak, és mit gondol a teljesítményükről a főnökük?

A munkaidő szent

Egy friss tanulmány annak járt utána, hogy mi van a trend mögött: mit csinálnak a távmunkában dolgozók a munkaidejükben, és mennyire elégedett ezzel a főnökük? Az ötszáz fő megkérdezésével készült kutatás szerint a távmunkában dolgozók 23%-a sosem végez személyes feladatokat munkaidőben, 64%-uk válaszolta azt, hogy néha intéz személyes ügyeket, míg 13%-uk azt mondta, hogy mindig beiktat egy-egy személyes intézni valót a munkaóráiba.

A főnök elégedettebb, a munkavállaló hatékonyabb

De számít-e, hogy mit csinálnak a munkavállalók munkaidőben, ha az eredménnyel elégedett a főnökük? A tanulmány szerint, míg a távmunkában dolgozók 50%-a minősítette átlagon felülinek a teljesítményét, addig a munkáltatók 60%-a vélekedett így a távmunkában dolgozó alkalmazottaikról, vagyis a főnökök sokkal elégedettebbek az alkalmazottaik teljesítményével, mint ők maguk.

Más szóval mindegy, hogy az alkalmazott mennyi ideig sétáltatja a kutyáját munkaidőben, amíg a rá bízott feladatot időben megcsinálja, addig a főnök elégedett lesz a teljesítményével. Vajon ez azt is jelenti, hogy a távmunkában dolgozók hatékonyabbak, mint az irodában ülő társaik? Erről megoszlanak a vélemények, minden esetre a Stanford Egyetem két éven át tartó kutatása azt találta, hogy a távmunkában dolgozók 13%-kal hatékonyabban végzik a munkájukat, mint az irodából dolgozó társaik. Ráadásul kevesebb szabadnapot vesznek ki, és nagyobb valószínűséggel dolgozzák végig a teljes munkaidejüket, mint a többi kolléga.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néhány jó szoftver nem árt, na meg némi bizalom

Hazánkban is működik jó néhány olyan vállalkozás, ahol az alkalmazottak sosem tartózkodnak egy fizikai térben: egymástól földrajzilag távol töltik a munkaidejüket, és online eszközök segítségével dolgoznak ugyanazokon a projekteken. Ahhoz, hogy egy csapat át tudjon állni a távmunkára, számtalan feltételnek kell teljesülnie. A legfontosabb feltétel a megfelelő eszközök megléte, melyek biztosítják a hatékony kommunikációt és a munkavégzés átláthatóságát.

A szoftveres megoldásokon kívül természetesen bizalomra is szükség van a főnök részéről: bíznia kell a munkatársaiban, és abban, hogy elvégzik a rájuk bízott feladatot akkor is, ha nem ülnek az irodában. Emellett szükséges a rendszeres kapcsolattartás és a célok világos kijelölése. A heti gyakoriságú videokonferenciázás pedig nemcsak a transzparenciát segíti, hanem csökkentheti a távmunkában dolgozók izoláltságérzését is.

Fotók: Getty Images.

Furcsa szakmák a múltból

A múltban nem egy olyan foglalkozás létezett, ami valóban gondos odafigyelést és energiaráfordítást igényelt, míg volt olyan is, aki a szabadságát vagy egészségét kockáztatta egy jól fizető állás reményében. 

Ezt is szeretjük