6 készség, ami nélkül hamarosan lehetetlen lesz munkát találni

Mit tehetsz azért, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok világában ne válj feleslegessé? Mi kell a jövő munkáihoz?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Mit tehetsz azért, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok világában ne válj feleslegessé? Mi kell a jövő munkáihoz?

Még a 21. század egyötöde sem telt el, évszázados összevetésben mégis minden korábbinál dinamikusabb fejlődésnek lehettünk szemtanúi 18 év alatt: zsebünkbe költözött a világ, lehetőség van önvezető autókkal közlekedni, vagy akár segélycsomagot küldeni egyik fejlődő országból a másikba egy irodából távirányított drónnal.

Egy-egy ország gazdasági versenyképességének megítélésekor állandó bizonytalanságot szül az az egyre nyilvánvalóbb tény, hogy belátható időn belül rengeteg olyan munkafolyamatot vesznek át robotok, melyeket jelenleg még emberek végeznek.

A 2017-es Világgazdasági Fórumon elhangzottak szerint a jövő munkavállalóinak az alábbi készségekre lesz szükségük ahhoz, hogy a munkaerőpiac releváns szereplői maradhassanak:

  • komplex problémamegoldás,
  • kritikai gondolkodás,
  • együttműködés,
  • döntési képesség,
  • tanulási és kommunikációs készség.

Végeredményben pedig az alkalmazkodási képesség lesz a legfontosabb - vonja le a következtetést Kittka Eszter és Kittka András, a Funside két alapítója. A kérdés már csak az, hogy miként tehetsz szert a felsorolt készségekre.

Az informatikában van a jövő

Érdekes módon nemcsak azért kifejezetten ajánlott programozást és robotikát tanulni, mert a robotizált világban elengedhetetlen készség lesz a gyakorlati digitális tudás, vagy, mert a magyarországi informatikai munkaerőpiacon 22 ezer betöltetlen állás van jelenleg - és állandóan bővül a keresleti oldal -, hanem, mert a két szakterület kiváló fejlesztője a Világgazdasági Fórumon felsorolt készségek közül többnek is.

A Funside Schoolnál párokban tanulható robotika az együttműködés és a csapatmunka mellett a projektszemléletű gondolkodást és a kreatív problémamegoldást is fejleszti, mindeközben kiváló eszközként szolgál a programozás alapjainak elsajátításához. Utóbbi tudományág még inkább egybevág a jövő elvárásaival: az általa fejlesztett komplex problémamegoldás, a logikus és kritikus gondolkodás vagy épp az önálló tudásépítés mind elengedhetetlen készségek már ma is.

Fontos az idegen nyelvek ismerete

Idegen nyelvek ismerete nélkül földrajzilag egyértelműen, szakmailag pedig egyre inkább behatárolt, hogy a jövő munkakeresője hol vállalhat munkát. Nemcsak a diplomás munkakörök betöltése válik így lehetetlenné - hiszen már az alapdiploma megszerzéséhez is legalább egy nyelvvizsga szükségeltetik -, hanem a napról napra nemzetközibb környezetben lassan minden további is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Mindemellett nemcsak a szükség miatt nagyon fontos tényező ez: minden nyelvnek más a logikája, így minden nyelven különböző utakon találhatsz rá a megoldásra gondolataid megfogalmazása közben. Ez pedig nemcsak a problémamegoldó és kritikai gondolkodó képességedet edzi, de általa empatikusabb is lehetsz.

A törődés egyébként is kiemelten fontos tényezője annak a robotizált jövőképnek, melyben minden emberi tulajdonság unikális értékkel bír majd. Nem véletlen, hogy a táborok során és a Funside School foglalkozásain is épp akkora hangsúly van a szociális készségek fejlesztésén, mint a tárgyi tudás továbbadásán.

A Funside-módszeren alapuló balatoni és budapesti táborokat, illetve a szeptember 17-én új szemeszterrel és már két helyszínen induló délutáni iskolát épp ezen jövőbemutató készségek kialakítása, fejlesztése miatt hívták életre. Ide kattintva böngészhetsz a foglalkozások és lehetőségek között.

5 jól fizető szakma, ahol előny, ha már elmúltál 35 éves

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük