Eleged van a munkádból? Így döntsd el, hogy tényleg váltani akarsz-e

Sok oka lehet a karrierváltásnak: új kihívások keresése, magasabb jövedelem iránti igény vagy a harmonikusabb munka-család egyensúly megteremtése.

fáradt-nő (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A néhány évente történő munkahelyváltás manapság egyre inkább megszokottá válik, de nagyobb fába vágják a fejszéjüket azok, akik karriert is váltanának. Egy sima álláscserénél ez sokkal komolyabb döntést igényel, hiszen így más területen, más feltételekkel, más képességeidet használva dolgozol majd. Az alábbiakban a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt felnőttképzési szakértője, Tóth Réka segít átgondolni, hogy tényleg megérett-e már benned ez a döntés.

Biztosan váltani akarsz?

Ne ess abba a hibába, hogy elhamarkodottan döntesz, mert egy rázósabb projekten vagytok túl, és éppen eleged van mindenből! Próbáld meg hideg fejjel átgondolni, mennyire vagy elégedett a jelenlegi munkáddal. Milyen technikák vannak erre? Jól bevált a hagyományos kockásfüzet-módszer: írd össze az előnyöket, hátrányokat, súlyozd őket, így látni fogod, merre billen a mérleg.

Egy másik eljárás, hogy elképzeled: ha nem változtatsz, akkor egy év múlva milyen lehetőségeid lesznek a megszokott területen, akár ugyanezen a munkahelyen. Próbáld ténylegesen megeleveníteni egy jövőbeli munkanapodat, kollégákkal, feladatokkal együtt! Ha látsz inspirálót a helyzetben, akkor lehet, hogy még nincs itt az ideje a váltásnak. De, ha nincs kedvedre a kép, és egy higgadt értékelés alapján a jelenlegi területen már tényleg nem látsz kihívást, akkor hajrá, változtass!

Mérd fel a képességeidet és a lehetőségeidet!

Ha megszületett a döntés, következik az a rész, amelyik sokaknak a legnehezebb: milyen új terület felé vedd az irányt? Amennyiben nincs egyértelmű válaszod erre, érdemes összeírnod: milyen típusú feladatok szereztek eddig örömet, miben tudtál úgy feloldódni, hogy észre sem vetted az idő múlását? Ezek a konkrétumok közelebb visznek majd ahhoz, hogy milyen is vagy valójában, és mely munkák felé érdemes kacsintgatnod.

Közösségi ember vagy, aki elhervad a szociális ingerek nélkül, vagy ellenkezőleg, szeretsz mások zavaró jelenléte nélkül elmélyedni? Jól bírod a monoton feladatokat, vagy inkább a változatosság vonz? Ha megvan a válaszod ilyen és ehhez hasonló kérdésekre, körvonalazódik majd, hogy merre keresgélj. Fontos, hogy ne félj megismerni új területeket, és akár fejleszteni magad! Jó megoldás lehet például egy OKJ-s képzés, hiszen ezek rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, és a munkaerőpiacon keresett szakmákat kínálnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Irány a megvalósítás!

Sokféle elképzelésed lehet arról, mit szeretnél, de, ha közük sincs a valósághoz, sajnos csak ábrándok maradnak. Ezért fontos, hogy két lábbal állj a földön, és ismerd a munkaerőpiacot. Ha biztosan váltanál, és tudod azt is, milyen irányban, gyűrd fel az ingujjadat, és fedezd fel a rendelkezésre álló lehetőségeket! Érdemes belekóstolnod egy-egy szakma, vállalat életébe nemcsak az online, hanem a való világban is. A szakértő azt tanácsolja, menj el állásbörzékre, nyílt napokra, szakmai konferenciákra, beszélgess, és tapasztald meg testközelből, amit választanál, így biztosabb alapokon álló döntést hozhatsz.

Nézd meg ezt is - Betegsége miatt sehol nem kapott munkát

Az állásinterjúkon újra és újra szembesítették azzal, hogy, bár nagyon aranyos, sajnos nem alkalmas a munkakör betöltésére, ami a lány számára nagyon bántó volt, de nem tudták elvenni a kedvét. Megrázta magát, és nagy lépésre szánta el magát: megnyitotta saját pékségét.

Ezt is szeretjük