Otthonról dolgozni sem fenékig tejfel: a home office előnyei és hátrányai
Egy friss felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége szívesen dolgozna otthonról.

home-office
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fundamenta országos reprezentatív kutatásának eredményei alapján az emberek többsége szeretne a jelenleginél többször távmunkában dolgozni, amihez a szükséges lakásfeltételek közül a külön dolgozószobát és az elkülönített dolgozósarkot említették kiemelten. A szakértő szerint annak, aki önálló dolgozósarok vagy dolgozószoba kialakításában gondolkodik, érdemes előre tervezni, hogy átgondolt, a családi élet harmóniáját is megőrző megoldás születhessen.

A digitalizáció térhódításával egyre több munkakörben lehetséges távolról is, például otthonról elvégezni a feladatokat. A köznyelvben home office-nak nevezett távmunka ugyanakkor még nem széles körben elterjedt Magyarországon, amire a munkáltatói gyakorlat mellett a lakáskörülményeknek is lehet hatása. A Fundamenta országos reprezentatív kutatásában azt vizsgálta, hogy a magyar munkavállalók miként viszonyulnak az otthoni munkavégzéshez, valamint milyen lakásfeltételeket tartanának fontosnak a távmunkához.

A többség többet szeretne otthonról dolgozni

A magyar munkavállalóknak jelenleg 5%-a dolgozik túlnyomórészt otthonról. Mellettük sokan vannak olyanok, akik szintén dolgoznak távmunkában, de nem ez a legjellemzőbb: ők gyakran - 6% - vagy alkalmanként - 19% - végzik így a munkájukat. Összességében a munkavállalók háromtizede szokott legalább alkalmanként távmunkában dolgozni, ami különösen az irodai munkát végzőknél és a diplomásoknál jellemző.

A munkavállalók 65%-a mondta, hogy sem jelenleg, sem korábban nem dolgozott még otthonról. Miközben keveseknek van rá lehetősége, a többség egyértelműen a távmunka mellett áll: azok közül, akik jellemzően nem így dolgoznak, 55% jelezte, hogy szeretne otthonról dolgozni.

Időspórolás, kevesebb stressz, kiszámítható időbeosztás

Az előnyök közül legtöbben azzal értettek egyet, hogy otthon dolgozva az ember időt spórol meg - 66% -, valamint az ilyen munkavégzés kevésbé stresszes - 63% -, és kiszámíthatóbb az időbeosztás - 58%. Azok, akik otthonról dolgoznak, mindegyik előnyt nagyobb arányban érzékelik, különösen a távmunka hatékonyságát látják pozitívabban azoknál, akik nem így végzik a feladataikat. A többség azzal is egyetért, hogy otthon dolgozva az ember pénzt spórol meg - 56% -, ugyanakkor arra, hogy a home office jótékony hatással lenne a családi életre, már kevesebben mondanak igent - 49%.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dolgozószoba vagy dolgozósarok kell az otthoni munkához

A jelenlegi lakásfeltételeit a többség nem látja ideálisnak távmunkához: 37% szerint a lakása nem, illetve inkább nem alkalmas munkavégzésre. Inkább alkalmasnak vagy teljesen alkalmasnak a megkérdezettek 31%-a látja otthonát. Bár a többség szerint - 58% - az otthoni munkavégzéshez külön dolgozószoba lenne szükséges, azok, akik dolgoznak otthonról, nagyobb arányban érik be egy dolgozósarokkal, mint azok, akik valójában nem is végeznek otthonról munkát - 39% vs. 26%.

Leginkább azok elégednek meg egy dolgozósarokkal is, akik kevés telefonálással járó munkát végeznek - 38%. Az eredményekből kiderült, hogy a jelenlegi lakását a megkérdezettek 69%-a részben vagy egyáltalán nem tartja alkalmasnak otthoni munkavégzésre. Ehhez kapcsolódóan a Fundamenta szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy már kis ráfordítással kialakítható egy olyan otthoni dolgozósarok vagy szoba, ami lehetőséget ad a magánélettől való szeparációra, így növeli a hatékonyságot.

Érdemes ugyanakkor jó előre, akár államilag támogatott lakástakarékkal készülni az átalakítással vagy bővítéssel járó kiadásokra, hiszen egy olyan home office, mely segít megőrizni a családi élet harmóniáját, átgondolt megoldásokat igényel.

Nézd meg ezt is - A világ legszörnyűbb munkája csak napi 2700 forintot fizet

Életünk meghatározó részét munkával töltjük, nem csoda hát, hogy az álommelót legalább annyian keresik, mint az ideális partnert. Valakinek gyorsan sikerül, másoknak kevésbé, de valamiről mindannyian hajlamosak vagyunk megfeledkezni: szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán van választásunk.

Ezt is szeretjük