Havi 460 ezret is kereshetsz, ha kitanulod a hiányszakmát - Pár hét a tanfolyam

A hat legfontosabb tudnivaló és piaci körkép azok számára, akik programozóként kezdenének - új - karriert.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Észak-Amerikához hasonlóan Magyarországon is egyre népszerűbbek a jellemzően néhány hónapos, intenzív és gyakorlatorientált képzés keretében szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok, az úgynevezett coding bootcampek. Ezek egy része nemcsak a programozó képzést, de végzett hallgatói elhelyezkedését is biztosítja hazai és külföldi informatikai cégeknél.

Ráadásul garantált, akár minimum bruttó 350 ezer forintos kezdő fizetésért, ami megegyezik az egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztők munkabérével. A bootcampek így egyszerre kínálnak megoldást a hazánkban is egyre kritikusabb - az iparági adatok szerint akár a 30 ezres szintet is elérő - informatikushiányra, valamint azok számára, akik új karriert kezdenének egy nemcsak itthon, de külföldön is jelentős perspektívával rendelkező iparágban.

A junior szoftverfejlesztők képzésével foglalkozó PROGmasters azokról a fővárosi, magyar nyelvű bootcampekről készített összehasonlítást, melyek aktív vállalati partnerkapcsolatokkal rendelkeznek az IT-szektorban, így céljuk, hogy a tanfolyamot követően elhelyezkedési lehetőséget is kínáljanak hallgatóiknak. Következik a hat legfontosabb szempont azok számára, akik hónapokon belül programozóként szeretnének új karriert kezdeni.

1. Három év alatt hatszorosára nőtt a bootcampeken végzettek száma Észak-Amerikában

Az első bootcampek 2013-ban indultak Észak-Amerikában, és hallgatóik száma öt éve alig haladta meg a kétezer főt. A statisztikák szerint azonban az Egyesült Államokban és Kanadában 2016-ban már csaknem 18 ezren vettek részt az átlagosan három hónapig tartó képzéseken. A gyakorlatorientált, intenzív képzést kínáló bootcampek a három-öt éves, jelentős részben elméleti hátteret oktató egyetemi képzések alternatívájaként jelentek meg hazánkban, és a felsőoktatási intézményekkel szemben a gyakorlati programozásra helyezik a hangsúlyt. Az itthoni bootcampek hallgatói alapvetően a munkaerőpiacon már tapasztalatot szerzett, általában 21 és 45 év közötti korosztályból kerülnek ki, és többségük semmilyen szoftverfejlesztői előképzettséggel nem rendelkezik.

2. Jellemzően négy hónapos, nappali képzések indulnak

A hazai bootcampek többsége - így a Codecool, a Green Fox, a METU JUMP, a PROGmasters, a [r]eaktorlabs és a Training360 - csak munkaidőben teljesíthető, nappali képzést kínál. Aki munka mellett szeretné szoftverfejlesztővé képezni magát, annak a Braining Hub bonyolít hat hónapos, esti és hétvégi képzést. A programozó tanfolyamok 16-18 hétig tartanak, ettől csak a már említett Braining Hub, valamint a Codecool gyakorlata tér el.

Utóbbi képzése ugyanis 18 hónapig tart, mely egy év oktatást és hat hónap szakmai gyakorlatot tartalmaz. Ennek ellenére a hallgatói nagyjából ugyanannyi időt töltenek az iskolában, mint a négy hónapos képzések résztvevői, mivel a Codecoolnál csak minden második héten, 9 és 14 óra között van iskolai oktatás, kéthetente pedig otthon tanulnak a diákok.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

3. Nem könnyű bejutni a hallgatók közé

A hazai bootcampek többsége erős előszűrést végez azok körében, akik szoftverfejlesztést szeretnének tanulni. Az intézmények felmérik a jelentkezők kognitív készségét, személyiségét, motivációit és AC-tesztek segítségével kooperációs képességét is, valamint legalább alapfokú, de inkább középszintű angoltudást is elvárnak a diákjaiktól.

A PROGmasters ezeken túl - egyedüliként - a leendő hallgatók tanulási és programozási alapképességeit is vizsgálja egy programozási felvételi vizsga keretében (melyhez ingyenes tananyagot biztosít a Java-programozás alapjairól). "Ennek fényében nem meglepő, hogy például a PROGmasters esetében a jelentkezők csupán 2%-ából lesz hallgató, ugyanakkor az elmúlt három évben valamennyi végzősünknek sikerült fejlesztőként elhelyezkednie" - mondja Filep Szabolcs, az összehasonlítást készítő PROGmasters alapítója.

4. A tandíj átlagosan egymillió forint, de van halasztott részletfizetés

A tandíjat tekintve jelentős különbségek vannak a bootcampek között. A képzések díjai az ingyenestől a bruttó 3,5 millió forintig terjednek, ám az oktatási intézmények többsége biztosít a hallgatók számára egy jellemzően 18 hónapos halasztott részletfizetési konstrukciót, melyet csak az elhelyezkedést követően kell elkezdeni törleszteni.

Így akár nulla forint befizetése mellett is elvégezhetőek a tanfolyamok, ám annak, aki a halasztott fizetést választja, általában egyéves hűségidőt kell vállalnia leendő munkahelyén. Az előre fizető hallgatók viszont több helyen is jelentős kedvezményt kapnak. Egyedül a Training360 kínál ingyenes képzést valamennyi hallgatónak, ennek költségeit ugyanis a leendő munkáltató állja. Viszont, amennyiben a diák nem végzi el tanfolyamot, vagy nem fogadja el a Training360 vagy partnerei által adott állásajánlatot, úgy ki kell fizetnie a nagyjából bruttó 1,9 milliós tandíjat.

5. Egy bootcampet végzett diák annyit kereshet, mint egy friss diplomás

"Sokak számára meglepő lehet, hogy egy négy hónapos bootcampet végzett munkavállaló kezdő fizetése megegyezhet egy egyetemet végzett, friss diplomás szoftverfejlesztő keresetével, pedig ez a helyzet manapság Magyarországon" - összegez Filep Szabolcs. Az összehasonlításban szereplő szoftverfejlesztő tanfolyamok között ugyanis több olyan is van, amelyik minimum bruttó 350-380 ezres kezdő fizetést ígér a végzett hallgatóknak.

"Statisztikáink alapján ráadásul a nálunk végzettek bruttó 350 és 460 ezer forint közötti kezdő fizetéssel indulnak a pályán, és jövedelmük ezt követően a piaci átlagnak megfelelően emelkedik, azaz kettő-öt éven belül elérik a bruttó 620 ezer és 1,2 millió forint közötti bért" - teszi hozzá a PROGmasters alapítója. 

6. Arra viszont érdemes figyelni, hogy jár-e pénzügyi garancia a hallgatóknak

Az itthoni bootcampek gyakorlatilag az összes budapesti IT-céggel kapcsolatban állnak, és az a céljuk, hogy a versenyszférában helyezzék el a végzős diákjaikat. "Ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy csak az intézmények egy része ad pénzügyi garanciát is arra, hogy olyan munkahelyet talál majd a végzős hallgatóinak, mely a korábban ígért bruttó fizetést kínálja számukra" - figyelmeztet Filep Szabolcs.

A fővárosi bootcampek közül a METU JUMP és a PROGmasters a tandíj összegének felére szóló pénz-visszafizetési garanciát ad arra az esetre, ha a hallgató a végzést követő három hónapon belül mégsem jut szoftverfejlesztői munkához. A Codecool pedig a teljes képzési díjat elengedi annak a hallgatónak, akinek nem tud álláshelyet biztosítani a másfél éves képzés után.

Ingyenes tanfolyam indul anyukáknak: ha ügyes vagy, utána munkát is kapsz

Díjmentesen tanulhatnak az online marketingről az édesanyák, akik visszahelyezkednének a munka világába.

Elolvasom
Ezt is szeretjük