Érdemes lesz ma felpillantani az égre: jön az év utolsó szuperholdja
Érdekes csillagászati jelenségekből nem volt hiány a hónapban.

szuperhold1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június különleges hónap volt csillagászati szempontból, hiszen a tizedik napján gyűrűs napfogyatkozásban lehetett részünk, ami a világ több pontján is rendkívül látványos volt, június 23-ról 24-re virradó éjszaka pedig különleges hagyományok kísérik az év legrövidebb éjszakáját.

Azonban a június 24-ről 25-re forduló éjszakát sem szabad kihagyni a felsorolásból, hiszen csütörtök este érkezik az év utolsó szuperholdja, ami fényével beragyogja majd az éjszakai égboltot.

Három szuperhold is volt már idén

A szuperhold jelensége annak köszönhető, hogy a Hold nem tökéletes körben kering a Föld körül, ez pedig azt jelenti, hogy pályáján mozogva hol közelebb, hol távolabb kerül bolygónkhoz. A legközelebbi pontot perigeumnak, a legtávolabbit pedig apogeumnak nevezik. Amikor a perigeum közel egybeesik a teliholddal, a holdkorong látszólagos nagysága megnő. 

szuperhold2
Fotó: davidebarruncho / Getty Images Hungary

A NASA szerint a szuperholdak akár 14%-kal nagyobbak és 30%-kal fényesebbek, mint a hagyományos teliholdak. Érdekesség, hogy az angol nyelvterületeken eperholdként ismerik a jelenséget, hiszen az epertermesztés időszaka ekkor zárult le, és ilyenkor élvezhették a friss gyümölcsöt. Sok európai országban pedig rózsaholdként hivatkoznak rá, hiszen ekkor borulnak teljesen virágba a rózsák. Idén három szuperholdról is beszámoltak, áprilisban és májusban is megfigyelték a csillagászok, az utolsóra pedig most, június végén kerül sor.

Elképesztő fotókat készítettek a műholdak: fényben úszó városokat és súlyos katasztrófákat is megmutattak

A Földön rengeteg érdekes, szép vagy éppen elszomorító dolog van, amit mi talán észre sem veszünk innen, de a műholdak felülnézetből már egészen máshogy látják a világunkat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük