Így néznek ki az első holdra szállások idején készített fényképek modern formában: egyszerűen lenyűgözőek
A több mint ötvenéves felvételeket modernizálták, az eredmény pedig nagyon látványos lett.

föld-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberiség egyik legfontosabb dátuma kétségkívül 1969. július 20-a, amikor három amerikai űrhajós, Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins a történelem során először teljesítették a holdra szállást. 

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az Apollo-űrprogram ezután még számos sikeres küldetést vitt véghez a ’60-as évek végén és a ’70-es években, az űrhajósok pedig elképesztő felvételeket is készítettek a Holdról.

Gyönyörű minőségben az ötvenéves fotók

Mivel a Nemzetközi Űrállomás túl közel van a Földhöz, ezért nem képes teljes egészében képeket készíteni róla, így a történelem során nem sok embernek volt lehetősége, hogy teljesen lássa kívülről. Az Apollo–8 holdkomp pilótája, Bill Anders volt az első 1968-ban, aki a Hold pályájáról nézve felvételeket készített a bolygónkról. Ezután több sikeres küldetés során is készültek képek, de mivel a múltban még a fotográfia nem volt olyan fejlett, mint manapság, ezért sok esetben rosszabb minőségű és néha homályos - ám mindenképp jelentős felvételek maradtak fenn.

A képet Richard Gordon űrhajós készítette 1969. november 19-én az Apollo-12 holdra szállása idején.
A képet Richard Gordon űrhajós készítette 1969. november 19-én az Apollo-12 holdra szállása idején.

Toby Ord, az Oxfordi Egyetem tudományos főmunkatársa a NASA által közzétett fotók digitális felújításába kezdett, hogy tökéletes minőségben is láthassuk ezeket a történelmileg is jelentős felvételeket. A tudós célja nem az volt, hogy bármit is megváltoztasson rajtuk, csupán azt szerette volna elérni, hogy mindenki úgy tudja elképzelni ezeket a helyszíneket, ahogyan azt ötven éve az űrhajósok is látták. Az Earth Restored nevű projektjéről még több lenyűgöző fotót itt találsz, az eredeti képeket pedig a NASA archívumában lehet megtekinteni.

Láttál már felrobbant csillagot? - 6 izgalmas NASA-fotót mutatunk

A világűr megszámlálhatatlan titkot és meseszép fotótémákat rejt.

(Képek forrása: NASA/Toby Ord)

Ezt is szeretjük