Szivárvány a Marson? Lenyűgöző felvételeket készített a marsjáró

A NASA marsjárója újabb felvételeket mutatott a vörös bolygón, azonban egy érdekes jelenség tűnt fel a képeken.

mars-szivárvány-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Februárban hatalmas szenzációnak számított a hír, miszerint 470 millió kilométer megtétele után leszállt a vörös bolygóra a NASA Perseverance nevű marsjárója, ami már az érkezése után nem sokkal felvételeket küldött a kutatóközpontba.

A robot egy marsi évet, vagyis 687 földi napot fog eltölteni ott, és a bolygó éghajlatát, geológiáját tanulmányozza, de az esetleges élet jeleit is kutatja. A Perseverance emellett természetesen számos felvételt is készít, amik segítségével még jobban megismerhetjük a harmadik legnagyobb kőzetbolygót.

Szivárvány a marsi égbolton?

A NASA három marsjárója, a Curiosity, a Spirit és az Opportunity is készített már korábban lenyűgöző felvételeket, de az idén érkezett Perseverance is már számos alkalommal megmutatta, milyen is az élete a vörös bolygón. Most újabb képeket közölt az amerikai űrkutató központ, amelyeken az Ingenuity nevű kísérleti helikoptert figyelték, ám a fotókon feltűnik egy szivárványszerű jelenség is, ami lázba hozta nemcsak a kutatókat, hanem a tudomány szerelmeseit is. 

mars-szivárvány
Fotó: NASA / JPL-Caltech

Mivel a  szivárványhoz általában  eső- vagy páracseppek kellenek, amiken a a fény prizmaszerűen megtörik, ezért sokan kételkedni kezdtek benne, hogy valóban szivárvány van a képen, bár korábban a Pathfinder küldetés a szivárványhoz hasonló dolgot figyelt meg a jégkristályok miatt a Mars nagyon gyenge és nagyon száraz légkörében. Sokak arra is gyanakodtak, hogy egy porív látható, ahogy a por szemcséin megtörik a Nap fénye, ám a válasz ennél sokkal kevésbé izgalmas. A képen ugyanis valószínűleg csak a kamera csillanását látjuk, amit az a tény is erősít, hogy több napon keresztül látható ez a jelenség a felvételeken. A nemrég közölt fotók ennek ellenére nagyon érdekesek, hiszen mindig jó kicsit új oldaláról megismerni a minket körülvevő univerzumot.

Megragadóan érdekes képeket küldött haza a marsjáró a vörös bolygóról

A NASA Perseverance marsjárója máris nagyon aktívan fotóz.

(Képek forrása: NASA)

Ezt is szeretjük