Eddig ismeretlen adatokat tártak fel a Marsról: kiszámolták, mekkora a bolygó magja
Meghatározták a Mars magjának méretét az Insight Mars-szonda adatai alapján.

mars
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nemzetközi kutatócsoport kiszámolta a Mars magjának a méretét a NASA Insight Mars-szondája által gyűjtött szeizmikus adatokat tanulmányozva. A kutatócsoport a múlt héten virtuálisan zajló 52. Hold- és Bolygótudományi Konferencián mutatja be eredményeit. Simon Stahler, a csoport tagja elérhetővé tette a prezentációt az érdeklődők számára.

A kutatási eredményeket a közeljövőben egy tudományos folyóiratban is közlik - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon. Eddig az égitestek közül csupán a Föld és a Hold magját mérték meg. Az ilyen mérésekhez a kutatók szenzorok szeizmikus adatait használják, amelyek érzékelik a földrengések okozta morajlásokat.

A NASA 2018-ban indította útnak az InSight-missziót, amelynek leszállóegysége sikeresen landolt a Mars felszínen. Az űreszköz fő feladata olyan adatok gyűjtése, amelyek segítségével a szakértők jobban megérthetik az égitest belső struktúráját. Az InSight egyik műszere egy francia szeizmométer, amely 2019. április 6-án észlelt először gyenge, de világosan érzékelhető rengést a Marson. Eddig a fedélzetén lévő szenzorok mintegy 500 marsrengés szeizmikus adatait jegyezték fel.

A kutatók elemzéseiből kiderült, hogy a legtöbb rengés igen kicsiny a földrengésekhez képest, bár ötven közülük 2 és 4 közötti erősségű volt, elég erős ahhoz, hogy a bolygó belsejének méréseihez felhasználhassák.

Egy égitest belsejének mérését biztosító szeizmikus adatok használata sok mérést követel meg. A szenzorok elárulhatják, hogy hol kezdődnek és végződnek az ilyen hullámok, ami felfedi, hogy mennyi ideig tart, hogy egy hullám áthaladjon a bolygó egy adott részén. Ez teszi lehetővé sűrűségének meghatározását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezeket az adatokat felhasználva a kutatók képesek voltak megmérni a köpeny és a mag közötti határ mélységét sok helyen, ami lehetővé tette, hogy kiszámolják a mag méretét, amelynek sugara 1810 és 1860 kilométer között van, ez körülbelül fele a Föld magjáénak. Ez kissé meglepte a kutatókat, mivel korábbi kutatások azt jelezték, hogy nagyobb lehet.

Kiemelt kép: Getty Images

Megragadóan érdekes képeket küldött haza a marsjáró

Az amerikai űrkutatási hivatal több fotót is közreadott, amit a Perseverance marsjáró kamerája készített. Mutatjuk a lebilincselően érdekes felvételeket!

Ezt is szeretjük