Gyönyörű felvételeken mutatták meg a Mars felszínét - A vörös bolygót még nem láttuk ennyire szépnek
Fantasztikus minőségű képek születtek a Marson.

mars-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világűr még mindig hatalmas titkokat rejt, de az emberek kíváncsiságának és a technológia fejlődésének hála ezekből egyre több megismerhető. A Naprendszerünk legjobban vizsgálható bolygója a Mars, hiszen a Földhöz hasonló adottságokkal rendelkezik, és a távolsága sem annyira megközelíthetetlen, mint más bolygóké.

Eddig a NASA három fontos marsjárót küldött fel: a Curiosity, a Spirit és az Opportunity névre keresztelt robotok, amik nemcsak adatokat gyűjtenek a vörös bolygóról, hanem elképesztő felvételeket is készítenek ott-tartózkodásuk idején.

Bámulatos videón a Mars felszíne

Bár az űrkutatási központ már korábban is mutatott néhány ámulatba ejtő fotót a Marsról, most ismét meglepték az embereket: egy komplett videó készült a vörös felszínről, a különlegessége pedig, hogy a lehető legjobb minőségű, 4K-s felvételeken tekinthető meg a pazar látvány. A mozgóképet a három marsjáró évek alatt rögzített, nagy felbontású fotóiból szerkesztette eggyé az Elderfox Dokumentumfilmek csapata, és a bolygó különböző tájait is bemutatja.

A marsjárók kapcsán gyakran felmerül az a kérdés is, hogy miért nem tudnak az eszközök élő videókat rögzíteni, ha mellette mégis remek minőségű felvételeket készítettek. Mindhárom robot esetében igaz, hogy bár a kilövésük időszakában csúcstechnológiásnak számítottak, azóta már elavult képrögzítési rendszerük van, ráadásul a Curiosity kivételével már egyik sem működik. A Spirit 2010-ben, míg az Opportunity 2018-ban küldte az utolsó jeleket a Föld felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

A videó összeállításához a szerkesztők több fényképet vágtak össze, és ezzel olyan panorámaképeket készítettek, amelyek azt az érzetet keltik a nézőben, mintha ő is ott lenne a vörös bolygón. A látvány alapos, mélyreható képet mutat a Mars krátereiről, sivatagjairól és kanyonjairól. 

A jövő turistái ezeket a látnivalókat nézhetik meg a Marson: a szellemdűnéktől a Naprendszer legnagyobb kanyonjáig

Elképesztő természeti képződmények alakultak a vörös bolygó felszínén - képeken a szó szerint marsbeli tájak.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük