Gyönyörű felvételeken mutatták meg a Mars felszínét - A vörös bolygót még nem láttuk ennyire szépnek

Fantasztikus minőségű képek születtek a Marson.

mars-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világűr még mindig hatalmas titkokat rejt, de az emberek kíváncsiságának és a technológia fejlődésének hála ezekből egyre több megismerhető. A Naprendszerünk legjobban vizsgálható bolygója a Mars, hiszen a Földhöz hasonló adottságokkal rendelkezik, és a távolsága sem annyira megközelíthetetlen, mint más bolygóké.

Eddig a NASA három fontos marsjárót küldött fel: a Curiosity, a Spirit és az Opportunity névre keresztelt robotok, amik nemcsak adatokat gyűjtenek a vörös bolygóról, hanem elképesztő felvételeket is készítenek ott-tartózkodásuk idején.

Bámulatos videón a Mars felszíne

Bár az űrkutatási központ már korábban is mutatott néhány ámulatba ejtő fotót a Marsról, most ismét meglepték az embereket: egy komplett videó készült a vörös felszínről, a különlegessége pedig, hogy a lehető legjobb minőségű, 4K-s felvételeken tekinthető meg a pazar látvány. A mozgóképet a három marsjáró évek alatt rögzített, nagy felbontású fotóiból szerkesztette eggyé az Elderfox Dokumentumfilmek csapata, és a bolygó különböző tájait is bemutatja.

A marsjárók kapcsán gyakran felmerül az a kérdés is, hogy miért nem tudnak az eszközök élő videókat rögzíteni, ha mellette mégis remek minőségű felvételeket készítettek. Mindhárom robot esetében igaz, hogy bár a kilövésük időszakában csúcstechnológiásnak számítottak, azóta már elavult képrögzítési rendszerük van, ráadásul a Curiosity kivételével már egyik sem működik. A Spirit 2010-ben, míg az Opportunity 2018-ban küldte az utolsó jeleket a Föld felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A videó összeállításához a szerkesztők több fényképet vágtak össze, és ezzel olyan panorámaképeket készítettek, amelyek azt az érzetet keltik a nézőben, mintha ő is ott lenne a vörös bolygón. A látvány alapos, mélyreható képet mutat a Mars krátereiről, sivatagjairól és kanyonjairól. 

A jövő turistái ezeket a látnivalókat nézhetik meg a Marson: a szellemdűnéktől a Naprendszer legnagyobb kanyonjáig

Elképesztő természeti képződmények alakultak a vörös bolygó felszínén - képeken a szó szerint marsbeli tájak.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük