Megint közelebb kerültünk a válaszhoz, hogy lehet-e a Marson élet
Szerették volna kideríteni, hogy élhet-e a földihez hasonló létforma a vörös bolygón.

marsi cíz nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mars bolygón található vizeket kutatta az amerikai Hold- és Bolygótudományi Intézet. Edgard Rivera-Valentin kollégáival együtt a Marson levő éghajlatot vizsgálták.

A klímát azért elemezték, mert a légkörből és a műholdak segítségével nyert adatokkal szerették volna kideríteni, hogy élhet-e a földihez hasonló létforma a vörös bolygón - írta a Phys.org.

Sós vizek a Marson

A bolygón uralkodó viszonyok miatt folyékony állapotban csak a magas sókoncentrációjú vizek képesek megmaradni. A száraz légkör és az alacsony hőmérséklet miatt a felszíni vizek gyakorlatilag azonnal megfagynak vagy elpárolognak. Ha sót tartalmaznak, akkor lassabban fagynak be, vagy párolognak el. Mivel a víz a földi élet kialakulásának is kulcsfontosságú eleme volt, így a kutatás alatt az amerikai szakemberek a Mars azon területeit vizsgálták meg alaposabban, ahol a folyadék hosszabb időn át is jelen tudott lenni.

Ahogyan a marsi klímát lemodellezték, megnézték, hogy a vizes sóoldatok mennyi ideig maradhatnak folyékony állapotban. Ahhoz, hogy a vizek folyékony állapotban megmaradjanak, nagyon alacsony hőmérsékletre van szükség, ami akár -48 Celsius-fok is lehet. A földi, vagy ahhoz hasonló élet bizonyítottan nem képes fennmaradni ilyen körülmények között.

Ráadásul a Marson található vizek az év 98%-ában nincsenek jelen, az idő maradék 2%-ában a bolygónak majdnem a felét ellepik. Ugyan vannak olyan földi életformák, melyek képesek extrém körülmények között is fennmaradni, ezeket a környezeti adottságokat a jelen ismert földi fajok közül semelyik sem bírná ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a sós víz alacsony hőmérsékletében nem bírna semmilyen földi létforma fennmaradni, ez a friss eredmény arra utal, hogy valószínűleg nincs élet a Marson.

A jövő turistái ezeket a látnivalókat nézhetik meg a Marson: a szellemdűnéktől a Naprendszer legnagyobb kanyonjáig

Elképesztő természeti képződmények alakultak a vörös bolygó felszínén - képeken a szó szerint marsbeli tájak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük