Különös helyen találtak vizet a Marson - Már vizsgálják a NASA kutatói
Kiderült, hogy néhány centiméter mélyen víz lehet a Marson jég formájában.

mars
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár néhány centiméter mélyen már lehet víz a Marson - derült ki a Geophysical Research Letters című szaklapban a héten bemutatott tanulmányból. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Mars Reconnaissance Orbiter - MRO - nevű felderítő műholdjának és a Mars Odyssey Orbiter nevű műholdjának adatai alapján megállapították, hogy a felszín alatt vízjég jelei észlelhetőek.

Elkészítették a Mars felszíne alatt rejlő jég térképét. Eszerint az északi félteke Arcadia Planitia nevű régiójában kevesebb mint 30 centméter mélyen már található jég. Feltételezik, hogy helyenként akár már pár centiméter mélyen is létezhet jég.

Jég formájában létezhet víz a Marson

- Nincs szükség kotrógépre ahhoz, hogy kiássuk ezt a jeget. Elég lehet egy lapát is - mondta Sylvain Piqueux, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory kutatója, a tanulmány szerzője. Kiemelte: folytatják az adatgyűjtést a Marson lévő jég után, hogy megtalálják az ideális helyet az asztronauták jövőbeli landolásához.

Egykoron a Mars meleg bolygó volt, amely támogatta az élet és a víz kialakulását a felszínen. Valami azonban történt 3,5 milliárd évvel ezelőtt, és a planéta elveszítette légkörét. Csak egy vékony atmoszféra létezik, amelyből kiszöknek az olyan gázok, mint a vízpára, és ha most lenne is a felszínén víz, az azonnal elpárologna.

Jég formájában azonban létezhet víz a felszín alatt a tudományos bizonyítékok szerint a Mars sarkvidéki területein és a középső szélességi körein. A NASA Phoenix nevű Mars-járója be is gyűjtött mintát a sarkvidéki jégből, és 2008-ban megállapította, hogy vízjégről van szó. A kutatók a jövőben több információt akarnak megszerezni a felszín alatti jégről és arról, változik-e a marsi évszakok során.

Kiemelt kép: Getty Images

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente

Az InSight körülbelül 13 óra különbséggel készítette a képeket a robotkarján található kamerával. Mivel a Nap sokkal messzebb van a Marstól, mint a Földtől, az emberek számára szokatlanul kicsinek tűnik a felvételeken.

Ezt is szeretjük